veszélybe sodorja őket

2021.07.05. 19:00

Ne etessük a vízimadarakat!

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot.

Molnár Sándor

Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekes madarakétól. Ezért etetésük az énekes madarakéval szemben nem hasznos, mert: a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” diéta megbetegíti a madarakat (angyalszárny-betegség); Szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást; A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést (ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen); Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt; Az önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz; Rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában