A filatélia egy új ága is fontos szerepet kapott a nemzetközi eseményen

A 2005-ös HUNFILA Nemzetközi Bélyegkiállítás után ismét nagyszabású bélyegkiállításnak adott otthont Pápa: a helyi Petőfi Sándor Gimnáziumban rendezték meg a 20. TEMAFILA és a 15. Elgyűsz Bélyegkiállítást.

Napló-információ

Nagyszabású bélyegkiállítást rendeztek a pápai Petőfi-gimnáziumban

Fotó: olvasó/Somogyi Zoltán

Az eseményen a tematikus bélyeggyűjtők tárlata mellett a filatélia egy új ágának, az emlékív- és levélzáróbélyeg-gyűjtők kiállítását is megtekinthették a résztvevők.

– Az emlékívek és a levélzáró bélyegek megjelenésükben hasonlítanak a bélyeg- blokkokhoz, postabélyegekhez, de bérmentesítésre nem használhatók. Ezek a kiadványok reklámcélokat is szolgálnak. A filatéliai szervezetek által kiadott íveket hamarosan a magánszemélyek által megjelentetett emlékívek sokasága követte. Sőt, ma már a Magyar Posta is jelentet meg időnként emlékíveket. Ezzel létrejött a gyűjtési igény is – magyarázta a megnyitón Somogyi Zoltán, a Pápa Városi Bélyeggyűjtő Kör vezetője, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (Mabéosz) Veszprém megyei elnöke és a Mabéosz Emlékív- és Levélzáróbélyeg-gyűjtő Szakosztályának (Elgyűsz) titkára. Mint mondta, az Elgyűsz tizenhat esztendővel ezelőtt alakult meg, a 2005-ös pápai HUNFILA kiállításon.

– Egy új, tematikus bélyeg is készült, mely a 15. Elgyűsz bélyegkiállítást köszönti. A bélyeghez tartozó szelvényen Petőfi Sándor levélzáróvá komponált portréja, valamint a kiállításnak otthont adó pápai gimnázium homlokzata látható. A tematikus kiállítást köszöntő másik bélyeghez tartozó szelvény pedig a pápai Kékfestő Múzeum egyik motívumát és a város címerét jeleníti meg. Mindkét bélyeghez alkalmi bélyegző is készült. Büszkék lehetünk, hogy városunkról ezzel együtt kilenc alkalommal jelent meg bélyeg – jegyezte meg Somogyi Zoltán.

Nagyszabású bélyegkiállítást rendeztek a pápai Petőfi-gimnáziumban Fotó: olvasó/Somogyi Zoltán

„Akik bélyeggel foglalkoznak, tudják, mindamellett, hogy emléket állítunk az adott korszakban fontos témáknak, eseményeknek, milyen sok tudáshoz és információhoz juthatunk általuk. Most Pápán ünnepeltük együtt a bélyegek csodáját, a bélyeggyűjtés hagyományát!” – írta Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a kiállítás katalógusában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában