Kulisszatitkok és játékos tanulás a Zoo táborban

A nyár folyamán ötször, egyhetes turnusokban ismerkedhettek meg a gyerekek a Veszprémi Állatkert mindennapjaival, különleges és egzotikus lakóival, az idei Zoo táborokban. A 120 résztvevő kisdiák bepillantást nyert emellett az állatkert kulisszatitkaiba, valamint természet- és állatvédelmi munkájába is.

Molnár Sándor

Pápaszemes pingvineket is etethettek a Zoo táborozók az állatkertben

Fotó: Veszprémi Állatkert

Csizmadia Károly zoopedagógus vezetésével már 10 éve rendezik meg megújult tematikával, a Zoo táborokat a Veszprémi Állatkertben. A kezdeményezés népszerűségét bizonyítja, hogy már nemcsak a megyeszékhelyről és környékéről, hanem az egész országból, illetve külföldről is érkeznek gyerekek, hogy felejthetetlen élményeket szerezzenek. Idén Erdélyből és Franciaországból is jöttek magyarul jól beszélő táborozók, de korábban jártak már itt belga és holland gyerekek is. A legmesszebbről érkező Zoo táborozó pedig, egy New York állambeli testvérpár volt.

Közelről vehették szemügyre a gyerekek a madagaszkári bütykös csótányokat is
Fotó: Veszprémi Állatkert

A házigazdák egy-egy turnusban 24-25 kisgyermeket fogadtak, akikkel Csizmadia Károly és még két szakember foglalkozott a tematikus napokon. A környezeti neveléssel kapcsolatos többször hangoztatott hármas egység: megismerni, megszeretni, megvédeni, mint fontos alapelv, cselekvő gyakorlattá vált a táborvezetők körében.

Csizmadia Károly zoopedagógus vezetésével izgalmas napokat töltöttek a gyerekek az állatkertben
Fotó: Veszprémi Állatkert

A nagyrészt alsó-tagozatos gyerekek minden nap különböző tematikájú programokon és foglalkozásokon vettek részt. Hétfőnként az állatkertet bejárva megismerkedtek a különféle állatfajokkal, valamint – bepillantást nyerve a kulisszák mögé – látogatást tehettek az Elefántházba, ahol számos érdekességet megtudhattak az állatkert ormányosairól. Keddenként a földtörténet közép idejében kalandoztak, mivel Dinoszauruszok napját tartottak. Őslénytani ismereteik bővítése mellett a Dinó Park egyik foglalkoztató sátrában egy Plateosaurus csontváz kiásására is lehetőségük nyílt.

Szerdánként az emlősök, főemlősök, emberszabásúak csoportjai kerültek a középpontba. A táborozók bejuthattak a Majomház látványkonyhájába, valamint megfigyelhették a gyűrűsfarkú makik bámulatos viselkedési szokásait is.

A csütörtök, a hüllők és a madarak napja volt a táborban. Ilyenkor egy séta a madárröpde impozáns lakói között, és hüllő bemutató – főszerepben egy királypitonnal – szerepelt a programban.

A hüllőbemutató során egy élő királypitont is láthattak a gyerekek
Fotó: Veszprémi Állatkert

Péntek a patások napja volt, amikor a tanulók többek között az Afrika szavanna kifutó lakóival – szélesszájú orrszarvúak, zebrák, impalák – kapcsolatban gazdagíthatták ismereteiket az állatok életmódjáról, természetes élőhelyükről, viselkedésükről. Látogatást tettek a Zsiráfházban is, míg délutáni meglepetésként pingvineket etethettek.

A hét folyamán az állatkert modern állatorvosi klinikáját szintén felkeresték a gyerekek, akik közül idén 23-an jelezték, hogy állatorvosok szeretnének majd lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában