Országos találkozót szerveznek rákbetegeknek Tihanyban

Megrendezik a Daganatos Betegek Második Országos Kulturális Találkozóját Tihanyban jövő májusban, jelentette be Hornyák Lajos, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Centrumának főorvos-vezetője, az ONKO-TECHNIKAI Onkológiai Alapítvány (OTOA) kuratóriumi elnöke, az esemény védnöke Tihanyban a minapi rózsaszín sétán, melyre először került sor a faluban.

Kovács Erika

20211004 Tihany. Rózsaszín séta a mellrák ellen Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szűrővizsgálatok jelentőségére figyelmeztető sétát, ahol a résztvevők a témára jellemző rózsaszínű holmit is viseltek, a Rákbetegek Országos Szervezetének tihanyi Levendula Klubja szervezte.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Apró Zoltánné klubvezető köszöntője után Hornyák Lajos onkológiai centrumvezető főorvos a megelőzésre, a szűrővizsgálatokra helyezte a hangsúlyt, mert az idő életet menthet. Örömmel szólt a jövő évi találkozóról, amit több év kihagyás után ismét megszervez daganatos betegeknek Tihanyban a Rákbetegek Országos Szövetsége, a helyi önkormányzat és az OTOA.

- Különleges ez a nap, melyre Tihanyban még nem került sor. Örömmel fogadtuk és támogattuk az eseményt, mely az egészség megóvását tűzte ki célul – közölte Varró János alpolgármester köszöntőjében. Hozzátette, a pandémia rámutatott, mennyire fontos az egészség. Néhány éve még nem gondoltuk, hogy egy vírus felforgatja a Föld lakosságának életét, a világ egyik napról a másikra gyökeresen megváltozik. Jóval erősebbnek hittük magunkat a természetnél, de sajnos rá kellett jönnünk, hogy kiszolgáltatottak vagyunk, a megelőzés, a szűrővizsgálatok új hangsúlyt kaptak.

- Sokan sajnos félnek elmenni a szűrővizsgálatokra, mert nem szeretnék, ha kiderülne a betegség. Aki homokba dugja a fejét, nem megoldás. Évekkel meghosszabbíthatjuk az életünket egy időben elvégzett vizsgálattal. A legfontosabb, hogy minél korábban kiderüljön a betegség, és kezdődjék meg a kezelés, mellyel életet lehet menteni. Ezt szolgálja a figyelemfelkeltő rózsaszín séta – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az eseményen a szervezők és vendégeik: a pápai Megújulás Klub, a veszprémi Fagyöngy Egyesület, a balatonfüredi Gyöngyvirág Onkológiai Egyesület, a Viktória Klub Kaposvárról és a Szelíd Ráktérítő Klub Szekszárdról a hajóállomásig sétált el. A találkozón a pápai Mező Lászlóné Az élet menete című saját versét adta elő, majd a Levendula Dalkör szép műsorral ajándékozta meg a közönséget.

A figyelemfelkeltő sétát az önkormányzat, a Tihanyi Legenda Közhasznú Nonprofit Kft. és a Németh László Művelődési Ház támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában