Körkép

2021.11.28. 07:00

A túlzsúfoltság megterhelő lehet

„Ha rendet rakunk a lakásban, az segít elrendezni magunkban gondolatainkat, a minket épp foglalkoztató gondokra megoldást találhatunk. Jó nézni, ahogy rendeződik egy ház belseje, és tisztul a kép, minden értelemben” – állítja Sebestyén-Tóth Orsolya otthonszervező.

Rimányi Zita

Forrás: Cuckooland

Édesanyja módszereit eltanulva mindig rendszerető módon élt Sebestyén-Tóth Orsolya, felmenői példáját követve otthonában folyamatosan rendet tartott korábban is. Ezt a hozzáállását tovább erősítették alkalmazott nyelvészeti tanulmányai. Ez a szak strukturális gondolkodást kívánt meg. Megszokta, hogy így lássa át a különböző rendszereket, ez segítette rendszerszemlélete kialakulásában.

Amíg két kisgyermekével otthon volt, azon gondolkodott, milyen saját vállalkozásba foghatna. Először barátai irányították rá a figyelmét, hogy édesanyaként is mindig megoldja, tipp-topp legyen családja otthona, olyan, amilyennek a legtöbb háziasszony szeretné látni a sajátját. Ismerősei kértek tőle e téren segítséget, majd rajtuk keresztül intézmények is. Így teremtett rendet többek között rég nem gondozott irattárakban. Ezek a feladatok olyan élvezetet jelentettek neki, ami számára bizonyította, érdemes ezzel foglalkoznia.

– Nyaralók felújításánál is kérték már a tanácsomat, amikor át kellett nézni, mit érdemes megtartani, mit nem, hogyan gyorsabb a szükséges válogatást elvégezni. Azokban az irodákban is hálásak voltak nekem, ahol nem volt folyamatos a papírok, iratok selejtezése, így nagyobb mennyiségben gyűltek össze rendezetlenül. Sokféle megbízást kaptam, így tapasztalataimat gyarapíthattam. Közben pedig azt érezhettem, jobbá teszem mások életét. Ebben vagyok gyakorlott, és sokféle bevált módszerem van hozzá – mondta el Orsolya.

Igazat ad azoknak a pszichológusoknak, akik állítják: ha rendet rakunk magunk körül, az segít elrendezni magunkban az aktuális gondolatainkat, és a minket épp foglalkoztató gondokra hamarabb megoldást találhatunk. Erre jó alkalmat ad, ha a koronaví­rus-járvány miatt többet kell otthon maradnunk. Azt is ki meri mondani szakértőnk, hogy a boldogság a rendrakással kezdődik. Őt már megnyugtatja maga a munkafolyamat is, az eredménye pedig energiával tölti fel. S azok is hasonló, jelentős változásokról számoltak be, akiknek segített kívül-belül rendet rakni életükben.

A rend persze mindenkinek mást jelenthet. Amit az egyik rendetlenségnek tart, a másiknak már egyfajta rendezettség. Ki-ki másféle rendet szeretne maga körül, hiszen személyiségünk is eltérő. A rend egy ház esetében akkor megfelelő, ha alkalmazkodik az ott lakó elvárásaihoz, életmódjához. Gördülékenyebbé teszi mindennapjait, feladatainak elvégzését. Orsolyának meggyőződése, hogy a rendetlenség elszívja az energiánkat – még ha nem is ismerjük be. Igaz, ez nem azonnal érződik, inkább hosszú távon megterhelő. Már a túlzsúfoltság látványa is rossz hatással van ránk, nemcsak az, ha nehezen találja meg a holmijait valaki, és emiatt gyakran bosszankodik.

– Ha nincsenek tiszta felületek, akkor a túl sok dísztárgy olyan, mintha folyamatos zajban élnénk. Ez óhatatlanul is feszültséget okoz. Ha túl sok tárgy van szem előtt, hiába szép számunkra mindegyik, kioltják egymás hatását, egyik sem kap hangsúlyt, figyelmet, egyik sem vonzza a szemet. Felszabadultabbak lehetünk, ha csak párat választunk ki a kedvencek közül, azokat tesszük ki polcokra, komódokra, a többit elrakjuk. Aztán évszakonként cserélgethetjük a dísztárgyakat. Az is túlzás lehet persze, ha valaki az összes holmiját szekrényekbe, tárolódobozokba rejti. Lehet, hogy ha kinyitja őket, teljes az összevisszaság. Gyakran az áll a háttérben, hogy az illető palástolni akarja problémáit ahelyett, hogy szembenézne velük. Semmit sem hajlandó tenni azért, hogy elakadásán túllépjen. Pedig a szőnyeg alá söprés konkrétan és átvitt értelemben is káros, szennyező – szögezte le Sebestyén-Tóth Orsolya.

„Nincs időm a rendrakásra, nem is szeretek vele foglalkozni” – mondogatják sokan. Az otthonszervező szerint ez kifogás. Sokan inkább csak nem akarják ezt a feladatot elvégezni. Nehezebb is persze, ha már felhalmozódott a tennivaló, ha halogatták a rendszerezést, akkor egyszerre nagyobb munkát ad. Az is előfordul, hogy más dolgokat fontosabbnak tart valaki, s időlegesen lehet is fontosabb, hogy szeretteinkkel foglalkozzunk. Mégis az a leggyakoribb ok, hogy többen nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá.

Pár tippet adott is szakértőnk, mire érdemes figyelni, mi könnyítheti meg a rend megtartását. Először is komplexen, egészként tekintsünk lakásunkra. Ne csak egy polcon, csak épp egy szekrényben teremtsünk rendet. Fontos ugyanis, hogy az azonos dolgok azonos helyre kerüljenek. Csak egy helyen legyenek például barkácseszközök, és ott tároljunk mindent, ahol rendszerint szükségünk van rá. Például a törölközőket a fürdőben, ne a hálószoba szekrényében.

A gyűjtögetés külön probléma lehet, mint például a rengeteg csomagolóanyag, papír- és műanyag doboz felhalmozása. Nyilvánvalóan nincs szükségünk annyira, amennyit hazaviszünk, kapunk vásárlások révén. Ezzel szűkítjük életterünket. Nehéz lehet azoknak a tárgyaknak az elengedése is, amelyekhez számunkra fontos érzések miatt ragaszkodunk. Ha nincs funkciójuk, ezek közül is többet el kell engedni, mert nagy mennyiségben nyomasztók lehetnek.

Az emlékekből is a kevesebb több. Orsolya praktikus tanácsa szerint gyermekeink rajzaiból, alkotásaiból is csak párat őrizzünk meg, azokat, amelyek különösen a szívünkhöz nőttek. A többit lefotózhatjuk telefonnal, úgy tárolhatjuk, digitálisan. Rögtön címmel elmentve, mappákban. Véleménye szerint ma már hozzátartozik az otthon rendjéhez az is, hogy elektronikus eszközeink tartalmát rendszerezzük.

Rendet érdemes tartanunk nemcsak a fizikai, hanem a virtuális térben is, ahogy a kamrában, úgy a mobilon is. E-mailjeinket is rögtön kategóriákként mentsük el! Akárcsak, ha hazaérünk, mindent rögtön rakjunk helyére, amit hazavittünk! Ha ott hagyjuk, ahova épp ledobtuk, csak egyre nőni fog az a kupac.

– A legtöbb feleség csukott szemmel navigálja el a férjét, ha az nem találja például a zokniját. Mi, nők szívesen segítünk ilyenkor. Ám ha rendet tartunk, akkor azt minden családtag könnyebben átlátja. Aki viszont túl sok tárggyal bástyázza körül magát, annak valószínűleg az érzelmi biztonsága sérült. Mégiscsak egymással kellene foglalkoznunk időnk többségében, nem pedig élettelen holmikkal – hangsúlyozta Orsolya. Szerinte azért imádjuk nézni a takarítós műsorokat, a rendrakás módszereit a neten bemutató trükköket, mert igazából vágyunk rá, hogy nálunk is hasonló történjen. Jó nézni, ahogy rendeződik egy ház belseje, és tisztul a kép minden értelemben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában