Meglepetés a lakóknak

2021.11.30. 13:01

Az ajkai miniszobrok felfedező játékra hívnak kicsit és nagyot

A városlakók meglepetésére 10 miniszobrot helyeztek el Ajkán november közepén. Ezek egyik része Fekete István szerethető állatfiguráit ábrázolja (Hú, Lutra, Bogáncs, Vuk, illetve Fekete Istvánt Bogánccsal), a másik öt szobrocska a város eredetmondájára vagy korábban jellemző foglalkozásokra, tevékenységre utal. Az alkotó Csabai Tibor grafikusművész és Diénes Attila szobrászművész volt.

Molnár Sándor

Kajdi-Kovács Tímea rendőr főtörzsőrmester és Varga Andrea a megkerült Bródy Superman szobrocskával. Hamarosan játékokkal folytatódik az alkotások megismertetése

Forrás: Kristály-völgy egyesület

– A miniszobrok ötlete a már jól ismert Ajkai Kapocs Helyi Akciócsoport első stratégiaalkotó találkozóin merült fel, ahova rendszeresen meghívták az új szemléletet képviselő fiatalokat is. A közösségi tervezési folyamatba bekapcsolódott a hagyományőrzéssel foglalkozó Bányász Kulturális Egyesület is, így felkarolta a miniszoborösvény ötletét, és benyújtotta pályázatát az Ajkai Kapocs HACS részére. A tervezésben részt vettek a város vezetői, a civil szervezetek és az önkormányzati intézmények képviselői is. Többször felmerült, hogy szükség van olyan kreatív ötletekre, amelyek segíthetnek a lakosságnak otthonként, lakóhelyként, a tájhoz való ragaszkodásként, az emberi kapcsolatok fontos színhelyeként definiálni a várost. Ajka gazdag kulturális és szellemi öröksége lehetőséget is ad erre, és ha megpróbáljuk mindezt új köntösben megjeleníteni, akkor a megszokottnál több embernek lehet a figyelmét felkelteni értékeink iránt – mondta el Varga Andrea, a Kristály-völgy Egyesület elnöke. Az egyesület az Ajkai Kapocs HACS munkaszervezeteként aktívan részt vesz a miniszobor projekt népszerűsítésében. 
 

Egyébként a járókelők is részesei voltak az első miniszobrok kihelyezésének, így rögtön elárasztották fotókkal a közösségi oldalakat, és elkezdődött a találgatás a szobrok kapcsán, de a szervezők és az alkotók hallgatásba burkolóztak. Hagyták, hogy a városlakók maguk fedezzék fel az apróságokat. Minden részletet továbbra sem akarnak elárulni, hiszen hamarosan játékokkal, akciókkal folytatják majd az aprócska szobrok megismertetését. 
 

A tíz miniszobor egyike a belvárosban
Forrás: Molnár Sándor/Napló

Az alkotások kihelyezésekor néhányan azt jósolták, hogy nem sokáig maradnak majd a helyükön. A jóslat már első este beteljesedett, hiszen Bródy Imre miniszobra eltűnt a Zenit sarkáról. Szerencsére az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársai két nap alatt megtalálták és vissza is adták a miniszobrot a projektgazdának, így némi javítást követően ismét látható lesz a Bródy Imrét szokatlan „jelmezben” ábrázoló Bródy Superman szobrocska, amely így akaratlanul is még inkább ráirányította a figyelmet a kezdeményezésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában