Eufória

2022.01.30. 11:00

Megtapasztalhatta a súlytalanság érzését a bakonyi csillagász (videó)

A súlytalanság érzéséről beszél saját tapasztalatai alapján Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke a február 4-i előadásában.

Tisler Anna

Az amatőr csillagász tavaly szeptemberben a tököli repülőtérről Rohács Tamás pilótával egy L-29 Delfin vadászgép lelkes és kíváncsi utasaként 20 percet repült.

4-5 ezer méter magasságig ment fel, és a Velencei-tó felett hajtotta végre a manővereket, amelyek között a 2 és 5 G közötti gyorsulásokat, különféle manővereket próbáltak ki. 

 

 

Ivanics Ferenc elmondta, hogy mivel többször tartott előadást az űrutazásról, amelynek megismerése gyermekkori álma, ezért szerette volna megtudni, milyen érzés az űrhajósoknak átélniük a gyorsulás és a súlytalanság élményét. 

 

 

A pilóták azokat a manővereket, amelyek rövid ideig tartó súlytalansághoz vezetnek, negatív G-nek nevezik, ami először olyan élmény, mintha valahonnan kizuhannánk, a szervezet néha pánikol is. A súlytalanságot a gép gyorsulása előzi meg, amely időszakban az agyból a lábakba áramlik a vér, ezt követi az 5-10 másodpercig tartó lebegés a súlytalanságban, amikor visszaáramlik a vér, a fej szöveteiben vérbőség keletkezik, az arc megduzzadhat. Az űrhajósok ezt nem másodpercekig, hanem lehetséges, hogy egész küldetésük során átélik. 

 

 

A súlytalanság állapota  Ivanics Ferencre euforikus érzésként hatott. A nagyobb gyorsítás alkalmával a látása kicsit beszűkült. Az élmény számára feledhetetlen volt, ha lesz rá lehetősége, ismét kipróbálja. 

A pénteki előadáson saját tapasztalatait osztja meg az érdeklődőkkel. A vetítéssel egybekötött előadás este 6 órakor kezdődik a csingeri közösségi házban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában