A patakpart mérnökei

2022.01.06. 09:00

Porva jószomszédi viszonyban van a hódokkal

A kis bakonyi falu kedvelt kirándulóhely, számos túraútvonal kiindulópontja. A természeti látványosságok miatt is érdemes idelátogatni, sétálni az egykor itt élt pálos szerzetesek közelmúltban visszaállított kis tava körül, megnézni a közeli gyurgyalag-fészkelőhelyet és a visszatelepült hódok élőhelyét, „munkaterületét” – nyilatkozta lapunknak Veinperlné Kovács Andrea polgármester.

Müller Anikó Hanga

A hódok „kihegyezik” a fatörzseket

Forrás: Müller Anikó Hanga

– Mindig jószomszédi viszonyban voltunk a falu határában tevékenykedő hódokkal. A patak elnevezése is – Hódos-ér – erről árulkodik. A hódpopuláció olyan mezőgazdasági terület mentén él, ahol nincsenek káros hatással az őket körülvevő környezetre. Télen nem áll rendelkezésükre lágy szárú növény, így kénytelenek a fák törzséből, ágaiból táplálékot nyerni – mondta el a faluvezető. 

A hazai állomány a 19. században a túlzott vadászat miatt jelentősen megfogyatkozott, majd a védelmi intézkedéseknek köszönhetően – a visszatelepítési program hazánkban 1996-2008 között zajlott – a korábbi elterjedési területének nagy részét visszafoglalta. A tavalyi nagy aszály korlátozta életterüket. A hódok precíz kis mérnökök, a Hódos-ér partján sétálva is ez szembetűnő. Stabil és időtálló gátakat építenek – akár két méter magasra is duzzasztják a patak vizét –, melyek az időjárás viszontagságait is jól bírják. 

Gátakat építenek a róluk elnevezett Hódos-ér medrében
Forrás: Müller Anikó Hanga

– Porva óvja a védett kis rágcsálókat, az állatkák községünk jelképeivé is váltak. Megjelennek ajándéktárgyakon, és „porvai hódító páros” elnevezéssel készít kolbászt is egy porvai származású, zirci húsüzem tulajdonosa. Szerepel fejlesztési terveink között egy tematikus látogatóközpont létrehozása, mely a hódok jelenlétére, életére fókuszál – zárta a tájékoztatást Veinperlné Kovács Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában