Fogyasztóvédelem

2022.02.09. 16:00

A használt ruhát sem kötelező visszavenni

Népszerűek a turkálók és környezetbarát megoldás ezekben a second hand üzletekben, vintage shopokban vásárolni. Divatosan, egyedien öltözhetünk így. Jó tudni, milyen jogok illetnek meg minket, ha ezekbe járunk.

Rimányi Zita

Forrás: Pixabay

A sérülésmentes használt ruha nem szemét, az ilyeneket árusító üzletekbe járni nem ciki. Tudatos döntés eredménye lehet, jó lehetőség arra, hogy költséghatékonyan vásároljunk, ha már mindenképp bővítenünk kell ruhatárunkat. A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének Panaszakadémia szolgáltatása felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy méretprobléma miatt ezekben a boltokban sem köteles a kereskedő visszavenni vagy kicserélni az árut. Akkor sem, ha ajándékba szántuk és nem lett jó, akkor sem, ha sok más, ruházati terméket kínáló vállalkozásnál ezt megteszik, felajánlják.

Függetlenül attól, hogy használt vagy új termék üzlethelyiségben történő vásárlásáról van szó, az egyébként hibátlan árut visszavenni, más termékre cserélni, esetleg levásárlást biztosítani a cég nem köteles. A jogszabályok ezt nem írják elő. Más a helyzet webáruházak esetében, akkor a kézhezvételtől számított tizennégy naptári napon belül elállhatunk a szerződéstől. 

Visszatérve az üzlethelyiségben történő vásárlásra, elmondható, hogy nem is tilos a mérethiba miatt visszavitt ruha, cipő kicserélése, árának levásárlását szintén felajánlhatja a kereskedő, saját döntése szerint. Például vevőbarát üzletpolitikai megfontolások alapján. Egy ilyen lépés fogyasztóbarát gesztusnak tekinthető. 

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában