Dicsőség a hősöknek

2022.02.19. 08:00

Elindult a doni emléktúra

Pénteken elindult a XXII. Doni Hősök Emléktúra: a hagyományőrzők a Vámosi úti temetőből Balatonfűzfőre meneteltek, míg ma a levéltár udvaráról Vilonyára vonulnak.

Juhász-Léhi István

Virágokkal, koszorúkkal is tisztelegtek a világháborús hősök emléke előtt

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az emléktúrán az 1943-as doni katasztrófa napjairól emlékeznek meg országszerte katonák, egykori bakák és civilek, köztük hagyományőrzők is. 

A pénteki eseményen felolvasták Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntőjét. A honvédségi vezetők ezt írták: „Amikor az ezredfordulón néhány fő végrehajtotta az első, elődeink doni harcaira emlékező téli túráját, még senki nem sejtette, hogy két évtizeddel később már több száz fős mozgalommá válva hajthatunk fejet a Magyar Királyi Honvédség előtt. Bízunk benne, hogy a több civil szervezet által, változatos helyszíneken megszervezett aktív emlékezési formák között mindenki megtalálja a számára elérhető és neki megfelelő módot: legyen az egyénileg regisztrált túra, civilek és katonák közös menete, a teljesítményt előtérbe helyező menetgyakorlat, vagy az utolsó bakancsszögig hitelességre törekvő katonai hagyományőrzők emlékezése.” 

A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete (Matasz VME), és megalakult a Bakony Menetszázad. Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a Matasz VME elnöke indította útjára a századot. Elmondta, a Doni Hősök Emléktúrát néhai elnökük, Kovács László nyugállományú ezredesnek köszönhetjük. 

A gyalogtúra elindulása előtt elhelyezték az emlékezés virágait a második világháború hőseinek emlékművénél – Veszprém képviseletében Csík Richárd önkormányzati képviselő koszorúzott –, külön megkoszorúzva a magyar, a német és a szovjet katonák emlékhelyét. A megemlékezés díszőrségét a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola diákjai adták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában