Természetvédelem

2022.02.16. 16:00

Ragadozó madarakat mentettek a Fehér Holló munkatársai

Több apró állat mellett, manapság egy zsákmányszerzés során megsérült karvaly és egy mérgezett rágcsálót elfogyasztó egerészölyv gyógyulásában segítenek a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont munkatársai.

Molnár Sándor

Németh József, a vadmentők vezetője a lábadozó egerészölyvvel a kezében

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A téli időszakban, amikor kevesebb a táplálék, sűrűbben szenvednek sérüléseket a városban élő ragadozó madarak. A karvalyok esetében, a vadászat hevében, a zsákmány üldözése során fordulnak elő sérülések. Ha elvétik a zsákmányt, nagy erővel csapódhatnak üvegfelületekhez, ablakokhoz, ami jobb esetben csak agyrázkódást okoz, amit néhány órás pihenést követően kihever a madár.  

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A vadmentőkhöz legutóbb került karvaly, enyhe agyvérzést is szenvedett, nem tudott repülni, egy szemetes konténer mellett, a földön ülve találtak rá. Szerencsére a gyógyszeres kezelések és az egyhetes, röpdében eltöltött regenerálódás után, a napokban szabadon engedhették a már felépült madarat. A karvaly egyébként tökéletes szelektáló. Fontos szerepe van a galamb és az énekesmadár állomány populációjának egyensúlyban tartásában. Az ügyes kis ragadozó levadássza az öreg, beteg egyedeket, vagy csökkenti a létszámot, ha túl nagy a szaporulat valahol. 

Egy hetes rehabilitáció után a karvaly ismét élvezi a szabadságot

Forrás: Molnár Sándor/Napló

A másik ragadozó madár, az egerészölyv egy idegméregtől elpusztult rágcsáló elfogyasztása miatt szenvedett nem direkt, hanem másodlagos mérgezést. A méreg blokkolta a madár kordinációs képességét, röpkészségét, ezért, nem tudott vadászni és segítség nélkül elpusztult volna. Ez a tojó marokgörccsel került be az állatmentőkhöz, ami a mérgezett madarak estében már a súlyos diagnózis, ezért nem tudták, hogy egyáltalán sikerül-e megmenteni őt.

Forrás: Molnár Sándor/Napló

 Szerencsére a madár már sokkal jobban van, elfogadja a táplálékot megmentőitől. A lábgörcs már a múlté. Rövidesen átkerül egy nagyobb lábadozó helyre, ahol már alkalma lesz a koordinált mozgás, a repülés gyakorlására is. A visszaengedése a természetbe, az utolsó és legfontosabb dolog, a tökéletes zsákmányejtés után következhet majd be. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában