Hidakat is átépítettek

2022.03.09. 14:00

Biztonságban bringázhatnak, gyalogolhatnak a felújított úton

Mintegy 700 millió forintból megújították a Tihany és Örvényes közötti, 3,3 kilométer hosszú balatoni bringakört, ahol széles, kerékpáros és gyalogos közlekedésre egyaránt alkalmas, kitűnő minőségű utat építettek, amit március 8-án adtak át.

Kovács Erika

Varga Zoltán, alpolgármestere (balról), Huszár Zoltán, Örvényes polgármestere, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Andorfer Katalin, Aszófő alpolgármestere és Koncz Imre, Balatonakali polgármestere a felújított bringaút átadásán Örvényesen, március 8-án  Fotó: Penovác Károly/Napló

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő kiemelte, hazánk legvonzóbb turisztikai helyszíne a Balaton, a Tihanyi-félsziget és térsége különösen kedvelt, az aktív turizmus egyre népszerűbb. A magyar kormány elkötelezett a kerékpárosbarát szemlélet erősítésében, 2010 óta több mint 1850 kilométer új kerékpárút épült itthon, a hálózat hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert. 

- Két keréken is jó úton járunk! – fogalmazott, majd üdvözölte a Tihany és Örvényes közötti bringakör megújítását, melyet kezdettől támogatott, és így biztonságos, kényelmes lett a bicikliút. A fejlesztésnek nincs vége, folytatódik a kerékpárút további szakaszainak felújítása, emellett már építik a főváros és a Balaton kerékpáros összeköttetését is. 

Forrás: Penovác Károly/Napló

Gréz Tibor, a Nemzeti Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. projektiroda-vezetője elmondta, a NIF beruházásában 2017 óta országszerte épülnek kerékpárutak. Kulcsfontosságú a belföldi turizmusban meghatározó Balaton közlekedési-infrastrukturális fejlesztése. Hazánk egyik legszebb biciklis túraútvonala, a 205 km hosszú Balaton körüli kerékpárút is a NIF Zrt. beruházásában lesz korszerűbb, biztonságosabb. Az idei szezonban az egyik leglátványosabb fejlesztés a Balatoni Bringakörön történik, a körtúra útvonala 2019 tavasza óta már 108 kilométeren megújult, sűrűn lakott utcákon át vezető kerékpárutakat újítottak fel, felfestették a jelzéseket, tájékoztató táblákat tettek ki. Jelenleg 6,2 kilométeren dolgoznak, további 86 kilométer tervezés alatt áll. Üdvözölte a mostani felújítást, mely hozzájárul a körtúra biztonságához. 

Felidézte, a Tihany, Lepkesor és Örvényes, Malom utca közötti külterületi, a 2000-es évek környékén megépített keskeny, rossz állapotú burkolaton vezetett a bringakör. Elbontották a régi kerékpárút burkolatát, illetve széles bringa- és gyalogutat építettek. Örvényesnél mintegy egy kilométeres szakaszon a 71-es számú főút mellett újult meg a kerékpárút. A főúti átvezetés is biztonságosabb lett, villogók, burkolati prizmák, figyelmeztető táblák szolgálják a biztonságot. Működik egy kerékpáros forgalomszámláló berendezés is. Aszófőnél négy szakaszon, mintegy 1100 méteren építettek új gyalog- és kerékpárutat.

Forrás: Penovác Károly/Napló

Tihanynál 1200 méteren végezték el ezt a munkát a főút mellett. A két rossz állapotú kerékpáros fahíd helyébe vasbeton szerkezetű került. A települések között két forgalmas útcsatlakozás található, egyik a tihanyi bekötőút kereszteződése, a másik a tihanyi Sajkodi sor. Mindkettőnél a kerékpárútra és a közútra is jól látható burkolati jeleket festettek, figyelmeztető táblákat tettek ki.  

- Nagy örömömre szolgál, hogy a munkák határidőre elkészültek, és a kerékpárosok korlátozások nélkül, a főút forgalmától biztonságosan elkülönítve közlekedhetnek - érvelt Gréz Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában