A medvék tavaszi csemegéje

2022.04.25. 13:00

A medvehagyma állományainak nagy része védett területre esik, ahol a szedése engedélyhez kötött

A kora tavasz jellegzetes erdei növénye a medvehagyma. Bakonyi lelőhelyéről, a gyűjtésével kapcsolatos fontos tudnivalókról tájékoztatta lapunkat Patocskai-Lunk Eszter erdőmérnök, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

Müller Anikó Hanga

A medvehagyma mezők illatát messziről érezni

Forrás: Müller Anikó Hanga / Napló

Az egyre kedveltebb növény szinte szőnyegszerűen borít­ja a talajt a Bakony és a Ba­laton-felvidék erdeiben. Élénkzöld, hosszúkás, fényes leveleiről, a körülötte terjengő fokhagymás illatról könnyen felismerhetjük. Gyógyhatásának és széles körű gasztronómiai felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a gyógy- és fűszernövényt. A téli álomból ébredő medvék rengeteg medvehagymát fogyasztanak, hogy lemerült vitamin- és ásványianyag-készletüket feltöltsék, illetve kitisztítsák az emésztőrendszerüket. Nevét is innen kapta, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. A lombos erdők, főként a bükkösök kora tavaszi jellegzetes, hagymás növénye, amely a hegyek középső és magasabb régióiban, valamint a hűvösebb északi oldalakon, völgyekben fordul elő. Elterjedési területének magját a Dunántúlon találjuk, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik. 

– A medvehagyma állományainak nagy része védett területre esik, ahol a szedése engedélyhez kötött. Az ismert és könnyen megközelíthető lelőhelyeket az utóbbi években sokan látogatják, és az eltúlzott gyűjtéssel, taposással látványos kárt okoznak az erdőterületen. Fő szabály, hogy az élőhely, a növényállomány megóvása és regenerálódása céljából naponta legfeljebb személyenként két kilót szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, melyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaságot, nemzeti parkot irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. A saját célra gyűjtött növényt tilos értékesíteni – ismertette Patocskai-Lunk Eszter. 

Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területeken való gyűjtésre, itt bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges. Bár a növény a hagymája révén felújul, szedését kíméletesen kell végezni. A gumót feltétlenül hagyjuk a földben, ne húzzuk ki, ne gyökerestül kitépve szedjük, hanem a száránál. Tovább tud élni, ha két leveléből csak az egyiket szedjük le. Ha a levél már teljesen kinőtt, és akkor szedjük le mindkét levelét, a hagyma és az egész növény elpusztul. 

– Medvehagymát árusítási célból gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad. A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomonkövetési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre – jegyezte meg az erdőmérnök. 
A felületes ismeretekkel rendelkezők a medvehagymát könnyen összetéveszthetik az április közepén előbújó gyöngy­virággal, amelynek levelei mérgezőek. A különbség felismerésére jó módszer a medvehagyma levelének megdörzsölése: a medvehagymát fokhagymaillatáról teljes bizonyossággal be lehet azonosítani. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy a népszerű növény gyűjtése során is fokozottan ügyeljünk az erdei ökoszisztéma megóvására.

Címkék#medvehagyma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában