Körkép

2022.04.04. 08:00

Tavaszi arcápolás a megújulásért

Sokszor mondják, hogy a tavasz a megújulás időszaka. Ilyenkor felébred a természet téli álmából, a fák és a virágok új rügyeket bontanak, ismét hozzák virágaikat, leveleiket. Fontos, hogy a tél elmúltával mi magunk is törekedjünk a megújulásra. A hideg évszak káros hatásainak nyoma megfelelő ápolással eltüntethető az arcbőrről. Bogárdi Kitti kozmetikus ad tavaszi arcápolási tanácsokat.

Polgár Patrícia

Aazoknak is ajánlatos szakembert felkeresniük legalább egy alkalommal, akik különben nem járnak rendszeresen kozmetikushoz

Forrás: VN/Kovács Gábor

A kozmetikus szerint általánosan elmondható, hogy a téli időszak kívülről és belülről is megviseli az embert. A vitaminszegény étkezés, a hideg, szeles idő és a fűtési szezon nincs feltétlenül jó hatással a szervezetre. Az említett tényezők szárító hatása a legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk állapotán mutatkozik meg legelőször. A bőrünknek ilyenkor extra törődésre, ápolásra van szüksége. 

Ennek megfelelően a tavasz beköszöntével érdemes kissé módosítani a télen bevált arcápolási rutinunkat. Az évszakhoz igazodó kozmetikumok segítségével bőrünk is könnyebben alkalmazkodik a változó időjáráshoz, a több napfényhez, meleghez. – A tavaszi rutin legfontosabb alappillére mindenképpen a fényvédelem. Bár kozmetikusként itt szoktam hangsúlyozni, hogy télen is szükség van a megfelelő fényvédelemre, hiszen az UV-sugarak bőrkárosító hatása borús időben is érvényesül. De tavasszal, ahogy nő a napfényes órák száma, elengedhetetlen, hogy magasabb faktorszámú fényvédőre váltsunk: SPF 30-asról SPF 50-es változatra.

Lehetőség szerint használjunk széles spektrumú fényvédőket, mert csak ezek képesek megfelelő védelmet nyújtani az UVA és az UVB sugarak ellen – tanácsolja Kitti, majd hozzáteszi: fontos, hogy a fényvédő a bőrápolási rutinunk utolsó lépéseként a hidratáló krém után kerüljön a bőrre, a smink pedig csak ez­után következhet. 

A tavasz tehát az újjászületés, megújulás időszaka – és a bőrünk is pontosan erre vágyik ebben az évszakban. 

– Egy alapos tisztítás ilyenkor kifejezetten hasznos tud lenni, hiszen megszabadítjuk bőrt a lerakódott szennyeződésektől és az elhalt hámsejtektől, rendbe tesszük az eltömődött pórusokat és egy üdébb, frissebb, egyenletesebb bőrképet kapunk. A megfelelő fényvédelem mellett ebben segítségünkre lehet egy enyhe hámlasztás is – vélekedik Kitti, azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy mielőtt arcbőrünk hámlasztásába kezdenénk, mindenképpen egyeztessünk erről egy hozzáértő szakemberrel, hiszen a túlhámlasztás védtelenné teheti a bőrt a káros UV-sugarakkal szemben. Ma már szerencsére vannak olyan kíméletes megoldások (pl. PHA savak), amelyek nem teszik fényérzékennyé a bőrt, így akár tavasszal, nyáron is bátran bevethetők. 

Bogárdi Kitti ad tavaszi arcápolási tanácsokat. Fontos, hogy a tél nyomait eltüntessük a bőrünkről
Forrás: VN/Kovács Gábor

A kozmetikus arra is kitér, hogy mivel a téli időszakban a bőr kevésbé képes megtartani a nedvességet, erősebb hidratáló hatású, vastagabb arckrémek után szomjazik. A jó idő beköszöntével viszont visszanyeri nedvességkötő képességét, több olajat és zsírt termel. A hidratálás ettől függetlenül kulcsfontosságú lépés, de a tavaszi arcápolási rutinban nyugodtan lecserélhetők a télen bevált zsírosabb krémek egy könnyedebb textúrájú hidratálóra. – Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb hatóanyagot juttatunk a bőrbe, csak annyit, hogy egy gyorsabban felszívódó, vízbázisú formulát választunk. Sokan (tévesen) gondolják úgy, hogy az olajosabb bőrtípusoknál nincs szükség hidratálókrémre. Ez egyáltalán nem igaz, hiszen hidratáló összetevők nélkül a bőr pontosan azzal kompenzálhat, hogy túlzásba viszi a faggyútermelést, és sok esetben éppen ez okozza az olajosabb, zsírosabb bőrképet – magyarázza. Akinek pedig szüksége lenne még egy kis extrára, egy jól kiválasztott vitaminos, antioxidáns, vagy sejtmegújító szérummal turbózhatja fel a télen lelassult bőranyagcsere-­folyamatokat. A kozmetikus ajánlása szerint tavasszal a nehezebb, olajbázisú szérumok helyett válasszunk vízbázi­súakat, amelyek gyorsabban, könnyebben felszívódnak. A ragyogó, egészséges bőr számára az egyik legfontosabb tápanyag a C-vitamin. Kitti szerint a tavaszi időszak a kozmetikában egyértelműen a tisztító és feltöltő kezelések időszaka. Azoknak, akik nem járnak rendszeresen kozmetikushoz, tavasszal feltétlenül ajánlott legalább egy alkalommal beiktatni a tisztító és feltöltő kezelést. Több szempontból hasznos lehet ilyenkor egy frissítő arcmasszázs is, hiszen ezáltal a szakemberek nemcsak a bőrt töltik meg hasznos vitaminokkal, olajokkal, de elősegítik az elhalt szaruréteg leválását is. 

Nem mellesleg pedig a masszázsnak nagyon jó relaxá­ló hatása is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában