Búcsújáró helyet látogattak meg

2022.05.12. 07:00

Kirándulnak és bővítik a csoport gyűjteményeit a pápai Bakancsosok

Legutóbbi túrájuk alkalmával Celldömölkön és a Ság-hegyen fordult meg a Bakancsos Természetjáró Kör, a jó idő beköszöntével pedig további úti céljaik is vannak.

Laskovics Márió

Csoportképen a celldömölki túra résztvevői, középen Terebesi Józsefné körvezető

Forrás: egyesület

A Bakancsos Természetjáró Kör számára mindig fontos volt, hogy a gyaloglás mellett az erdők mélyén található templom-, malom- vagy várromokat felkeressék és történetüket megismerjék. A múlt szombaton Celldömölk és a Ság-hegy volt kirándulásuk célpontja, tudtuk meg Terebesi Józsefné körvezetőtől.

– A Kismáriacellnek is nevezett búcsújáró hely a Mária-tisztelet megnyilvánulása. Ezen ember alkotta katedrálisban előzetes bejelentkezés alapján részletes tájékoztatást kaptunk Kiss Ernőné Szekér Katalintól. Közel másfél órás, lelkes, jó ízű, nagy tudású előadásában nagyon sok mindent megtudtunk történeteken, regéken keresztül a templomról a kezdetektől a hálaadományokig, a helyhez kötődő csodás eseményekig, Koptik Odó celldömölki apát munkásságáig, a felvirágzás idejéig, illetve Rómer Flóris alkotó, régészeti tevékenységével is találkoztunk. Majd felmehettünk az emeleti szintre, a kincstárba, ahol a rengeteg ereklyéről hallhattunk, valamint vásárolhattunk a Kismáriacell, Celldömölk búcsújáró helye című könyvből. A Fő téren megtekintettük a Szentháromság-szobrot, a kolostort és a szökőkutat, majd az Árpád-kori bencés romtemplomot. 32 fős társaságunk tágra nyílt szemmel és füllel hallgatta a sok érdekes információt. Mókás volt, hogy a vezetőnk kerékpárral mutatta az utat a buszunknak – számolt be Terebesi Józsefné.

A körvezető hozzátette, a természet katedrálisában történt gyalogtúra során megtekintették a Ság-hegyi Eötvös-múzeumot, majd körbesétáltak, a bátrabbak pedig megmászták a vulkáni csúcsokat. Az idő is kegyes volt, igazi májusi virágözönben volt részük. Elképzelték a hajdani vulkánok világát, melyet jól mutat a sziklaoldal és a rengeteg természeti képződmény. A hegy tetején a trianoni keresztnél megemlékeztek fiatalon elhunyt túratársukról, Pénzes Tiborról. A fogadóban megkóstolták a hegy vesemosó borát, így vidáman érkeztek haza.

A Ság-hegy vulkáni csúcsait is megmászták a Bakancsosok
Forrás: egyesület

Terebesi Józsefné felidézte, az elmúlt időszakban frissítették a pápai városi könyvtárban és a Huszár Közösségi Házban található gyűjteményeiket egyebek mellett hátizsákkal, bakanccsal, túrabottal, csoportképpel. Mint előrevetítette, május 21-én a szanyi túrázók látják vendégül a csoportot birkapörkölttel, bemutatják a tégla múzeumot, ahova a kör visz egy 1732-ből származó Eszterházy-téglát, majd a kastélyban megtekintik a helytörténeti- és néprajzi gyűjteményt. A Petőfi Városbarát Egylet felhívásához szeretnének csatlakozni egy túrával Farkasgyepű – Petőfi-forrás útvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában