Udvarlásból közös ünnep

2022.05.01. 18:00

Májusfát állítottak három bakonyi faluban

Lánykoromban még állítottak kerítésünkhöz májusfát a legények, előfordult, hogy egyszerre hármat. A későbbi férjem is udvarolt így nekem – mondta el Trojákné Szita Katalin szápári polgármester, és felidézte emlékeit, a hagyományokat.

Rimányi Zita

Cseszneken a főtéren állítottak fel felszalagozott fát

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Régen ugyanis a falvakban május elsején korán keltek az ifjak, csapatostól mentek fákat kivágni, a jelképes meglepetéseket elkészítették. Ki-ki annak a lányos háznak a kapujához rögzített egyet, amelyben kedvese lakott. Színes szalagokat kötöztek az ágakra, sört, bort, pálinkát vagy pezsgőt ugyancsak aggattak azokra. Később, akik felmásztak az italért – általában vékonyabb legények, akiket elbírt a fa – megihatták. 

A faluvezető szerint szép ez a szokás, kár, hogy ebben a formájában kihalóban van. Viszont a település közös májusfáját a szeretet, a tavasz szimbólumaként felállították Szápáron, közösségi esemény, a gyerekeknek, az időseknek is kikapcsolódást nyújtó találkozó keretében. A férfiak együtt vitték vállukon a kivágott fát, a kisebbek részt vettek feldíszítésében. Akárcsak többek közt Bakonyoszlopon és Cseszneken. A népi világ udvarlási módjából közös ünnep lett a községekben, ez a tradíció mai formája. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában