Programsorozat Zircen

2022.06.09. 16:00

Bakonyi Zöldkör: Ökolábnyom-csökkentés lépésről lépésre

A kertbarátok közös magültetése, a fás legelők közösségépítő szerepének ismertetése, a műanyagok nélkülözésének, a házi tisztítószerek készítésének bemutatása is szerepet kap a Bakonyi Zöldkör programjain és a hulladékcsökkentéshez, saját élelmiszereink megtermeléséhez is tippeket kapnak az érdeklődők.

Rimányi Zita

A szápári ökofarmra a csodás kilátás és a vegyszermentes szemlélet megismerése miatt is érdemes ellátogatni

Forrás: Rimányi Zita/Napló

Mivel a környezeti problémák ügye nyilvánvalóan érint mindenkit, olyan programsorozatot indított a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház, amely segíthet megérteni a világban zajló változások nagy összefüggéseit, ugyanakkor arra fókuszál, hogy mi magunk, például Zircen mit tehetünk egy élhetőbb világért. Az intézmény lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint szeretnék felhívni a figyelmet a sokasodó környezeti-környezetvédelmi problémákra, azok életünkre, környezetünkre gyakorolt hatására. Ugyanakkor a megoldási lehetőségeket szintén felvázolják – erre helyezik a hangsúlyt, szem előtt tartva a környezettudatosságot, a klímavédelmet, bolygónk élővilágának érzékenységét és egyensúlyát. 

A Bakonyi Zöldkör programjainak megvalósításában közreműködik az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma. A két intézmény más-más profilú kutatásai, ismeretei biztosítják, hogy a bonyolult kérdéskörön belül a természettudományos, a társadalmi, a kulturális megközelítés egyaránt szerepet kapjon. Tavasszal a nagy sikere volt a Kertbarátok Ünnepének, a veteményesben és a gyümölcsösben hasznos tanácsokat, ismereteket kaptak a kertészkedők, a kisebb kertbarátok közösen ültettek magokat. A gyerekek figyelmét is arra terelték a szervezők, hogy saját termesztésű ételeink által jelentősen csökkenthető ökológiai lábnyomunk. Ahhoz szintén tippeket kaptak, hogyan csökkentsük a műanyagtermékek használatát.

Nemrégiben Varga Anna etnobiológus tartott előadást a fás legelőkről, majd a Szápári Ökofarm és Biomalomba látogattak el kirándulás keretében a zöldkör programjához csatlakozók. Az érdeklődőknek augusztus 5-én a Mérgezett föld című magyar filmet vetítik le esti kertmozi keretében, ahhoz kapcsolódóan beszélgethetnek a résztvevők a talajkímélő földművelésről és a fenntartható mezőgazdaságról a Vidéken Bénázók, a Vidéki Életet Támogató Egyesület vezetőivel. Szeptember 9-én a humánökológiával foglalkozó Lányi András író, filozófus, filmrendező, nyugalmazott egyetemi docens tart előadást a klímaváltozásról. A hulladékmentes háztartásról szóló programot, a házilag elkészíthető tisztítószerek workshopját november 18-án tartják meg. Az ingyenes rendezvények a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program a „Bakony, a mi otthonunk!” elnevezésű projektje támogatásával valósulnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában