Falunappal egybekötve

2022.06.20. 19:00

Több száz öregdiákot várnak a bakonyoszlopi találkozóra

Több mint tíz éve, 2009-ben már volt példa arra, hogy a falunapot búcsúszombaton öregdiák-találkozóval együtt szervezték meg Bakonyoszlopon. Most megint erre készülnek.

Rimányi Zita

Békefi Antal

Forrás: archív

Június 25-én az eddigi visszajelzések szerint háromszáz olyan elszármazott látogat haza a bakonyi településre, aki 1976 előtt végzett a helyi általános iskolában. Minderről Baumgartner Etelka alpolgármester beszélt lapunknak és azt is elmondta, hogy önálló általános iskolája 1980-ig volt a településnek, jelenleg az alsósok, a felsősök is többnyire Bakonyszentkirályra járnak vagy Dudarra. Ezért is nosztalgiával telve emlékeznek a hétvégén a korábban végzettek iskoláskorukra, a rég nem látott ismerősök számára pedig a szervezők több ünnepséget összekötöttek. Ezen a napon áldják meg ugyanis a falu felújított útmenti keresztjét és megkoszorúzzák a Békefi Antal szülőházán elhelyezett emléktáblát. 

Békefi Antal a faluban tanított 1950-ig, a neves zeneszerzőt, karnagyot az idősek nagyon szerették, igazi néptanítóként, kántortanítóként közel állt a helyi családokhoz. Irodalmi szinten megírt, érzékletesen megfogalmazott, rendszeresen vezetett naplójából kiderül, hogyan segítette a kitelepítetteket, még utánuk ment akkor is, amikor napokig vagonokban várakoztak. Több tantárgyat tanított Bakonyoszlopon, kórusokat szervezett, Zircen is, mielőtt Szombathelyre került és a grazi egyetem vendégtanára lett. Oszlopon egykor a saját színdarabjait betanította a diákoknak. Néprajzkutatóként bakonyi népdalokat gyűjtött, Baumgartner Etelka nagymamájának a hangját, énekét is felvette, s ezeket a dalokat a helyi kórus napjainkban is előadja. 

Békefi még élő családtagjai meghívták a falunapra, ugyanis Bakonyoszlop történetét a testvére, Erzsébet írta meg, és az ő fiai a Tilinkó zenekarban játszanak. Ezúttal fellépnek a programok keretében az együttessel és más szórakozási lehetőségekre szintén számíthatnak a helybeliek, a látogatók, szentmisén ugyancsak részt vehetnek. Csonka András színész, énekes 18 órától ad műsort a Ligeti parkban, ahol este bál lesz, többek közt sramlizenére lehet táncolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában