Ritkaságok, csillogó oldtimerek

2022.07.11. 14:00

A világ minden tájáról érkezett veterán járművek találkoztak Ajkán

Autó- és motorritkaságok, csillogó oldtimerek, nyüzsgés, vidámság várta a Veterán Járművek Baráti Köre Ajka által harmadik alkalommal megtartott veteránautó- és -motortalálkozó résztvevőit a Sportcentrumban, a Bányász-pálya parkolóján július 9-én.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A mára nemzetközivé bővült találkozóra Németországból is érkezett veterán autó, a látogatók közül többen jöttek Svájcból, Szlovákiából, valamint Magyarország minden részéről. 
A nap folyamán több mint 100 motort és 150-nél is több autót láthattak az érdeklődők. A 11 órás kezdés előtt a veteránosok csapata tett egy kört a városban, majd a parkolóban, ahol már százak várták őket, beálltak a helyükre. 
A megnyitón Schwartz Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki hozzátette, hogy a találkozó Ajkának nagy elismerés. A város ugyan kész autót nem gyárt, de a beszállítói körben egy virtuális autót össze tudnának állítani. Ajkán folyik a szerszámgépkészítés, a beszállítók az alváztól az üléshuzatvédőn át a chipekig mindent gyártanak. 
Weinpel Tibor, a szervező egyesület elnöke  köszönetet mondott a városnak azért, hogy a találkozót kulturált körülmények között rendezhetik meg. A nap folyamán minden ingyenes volt, sem a gépek tulajdonosaitól, sem a látogatóktól nem kértek pénzt. 
A legrégebbi autó egy 1931-ben készült Chevrolet Independence volt, amelyet az Egyesült Államokban, Missouri államban gyártottak. A gyönyörű fekete autó 2020 áprilisában érkezett Magyarországra jelenlegi tulajdonosához. A legidősebb motor egy 1938-as Jawa volt. Kiállítottak több Simsont, Pannóniát, Danuviát, Csepelt, az autók között láthattak az érdeklődők sok Zsigulit, Golfot, Jaguárt, Corvette-et, Opelt, Mercedest, Buickot, Fiat Bambinót, de még Continentalt is. 
Weinpel Tibor kérdésünkre elmondta, hogy kétféle veterántulajdonos létezik, az egyik a régi családi autót állítja vissza eredeti állapotára, csinosítja, őrzi, és a következő generációknak átadja a hozzá fűződő emlékeket, a másik csoportnak megtetszik egy jármű, megveszi, majd rendbe hozza. A legtöbben saját munkájukat teszik bele, ezért is olyan értékes számukra. A tevékenység értékmentés is, hiszen ma már csak náluk láthatják az érdeklődők, hogyan nézett ki évtizedekkel ezelőtt egy autó vagy motor, mit tudott. Így nyomon követhetjük a technika fejlődését is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában