Zsigmond király ünnepe

2022.08.27. 13:01

Egynapos időutazás a cseszneki várban

"Ez egy lovagi páncél? Inkább gyalogos láncvért" – beszélgetett édesapa és kisfia a cseszneki várban, amelyben ma az önkormányzat jelmezesekkel, bemutatókkal, vásárral, zenével élővé teszi a középkori hangulatot. Az időutazás ily módon ingyenes volt, este hatig tartott, utána Zsigmond király ünnepe a Balkán Fanatik koncertjével zárul.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Egy hétig nyaraltunk a Bakonyban, ma indulunk haza. Remek záróprogram így nekünk Zsigmond király ünnepe, a bakonyszentkirályi szállásadónk ajánlotta. Már feljöttünk két kisgyerekünkkel pár napja is a cseszneki várba, amikor csak az öreg falakat láthattuk, most pedig élettel teltek meg terei, életszerűen idézik meg a programok a középkort. Így még jobb megnézni. Kisfiunk a kézműves foglalkozásokat várja, kislányunkat valószínűleg a harcias bemutatók is érdeklik – mondta el Rónai András, aki családjával Budapestről érkezett. A kis Zente aztán kézbe fogta a jó kétkilós buzogányt. Embere válogatta, egykor kinek mekkora készült – tudta meg a fegyverbemutatót tartóktól, akik arról szintén beszéltek, hogy az öt-hat méteres lándzsákat a földbe lehetett ásni, ha akadályt akartak velük képezni, csatában pedig az ezeket az ellenség felé fordítók mögött sorakoztak a csákányosok. Minden kisgyereknek, felnőttnek külön-külön újra elmondták – nagy türelemmel –, amire épp kíváncsiak voltak.

Volt olyan óvodáskorú, aki eleve fakarddal, -pajzzsal felszerelkezte, mondhatni felkészülten lépegetett gyorsan felfelé a várhoz vezető kőúton, mögötte siettek szülei. Két nagyszülő az unokájával jött Nemesvámosról, mivel a kisiskolás szereti a várakat, idén már többet meglátogattak vele. Cseszneken először járt, élvezte, hogy mindjárt hagyományőrző programok közben ismerhette meg, járhatta be az erődítményt. A kirakodóvásárra kíváncsi vagyok – jegyezte meg. Növényi szárakból készített ritmushangszereket is kipróbálhatott az árusoknál. A vaddisznóbőröket kiskocsin húzta fel a rom magasabb pontjára egyikük, a zirci fafaragó bemutatta gyakorlott kézmozdulatait, a nyomukban formálódó virágdíszeket, jelképeket. 

A várkapitány, Amberger Dániel és a polgármester, Trieblné Stanka Éva Renáta szintén jelmezt öltött. Akár a trónt is kipróbálhatták, bár, ahogy a hagyományőrzőktől megtudtuk, szinte bárki, vagy ők ülnek majd bele, ha a nap során elfáradnak. A nagy melegben bizony embert próbáló a középkori jelmezek, harci öltözetek viselete, gyors fogyókúra.
"Hol a fejdíszem?" – kérdezte egy hölgy, s mikor feltette, segített egy férfinak a lovagi kesztyűt felvenni. Közelükben beszélgettünk a Himfy Bandérium triumvirátust alkotó vezetőségének két tagjával. Koloványi Attila és Takács Krisztián szavai szerint számukra a középkori hagyományok őrzése nem hobbi, hanem szenvedély, szerelem és áldozatvállalás is, kötelességüknek tartják, főleg a tudás, az érzések átadását. A fegyvervas érintése mellett arra ugyancsak alkalmat adnak, hogy megismerhessék az érdeklődők segítségükkel a lovagi értékeket, Krisztus szeretetét. "A múltunkból táplálkozhatunk, nem csak előre kell nézni, visszafelé is érdemes tekinteni, hogy teljes legyen a panoráma, mint ahogy innen tárul elénk, a cseszneki várból. A digitális világ nem lehet egyeduralkodó életünkben" – vallják.

A polgármester a nap zárásakor elmondta: teljesült a tervük. Folyamatosan érkeztek a várba a látogatók, több ezren élvezték a középkori hangulatot. Úgy sikerült Csesznek hírnevét növelniük a szervezőknek, hogy a helyhez illő programokat tartottak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában