Tisztitószer

2022.11.25. 08:00

Recept a bakonyi vízkő ellen

Pár kanálnyi csaknem minden lakásban megtalálható szerekből, és néhány, már többeknél bevált, természetvédő recept – a Bakonyi Zöldkör tisztítószer-workshopján maguk keverhettek ki háziasszonyok természetes anyagokból hatékony tisztítóporokat Laczkó Boglárka környezetkutató, fenntarthatósági szakember segítségével.

Rimányi Zita

Aki Miskolcról vagy Győrből költözik Veszprémbe vagy a Bakony szívébe, annak először meglepően nagy feladatot jelenthet a vízkő megszüntetése. Mivel a környéken nagyon kemény a víz, a vízkő sokkal hamarabb és makacsabbul megtelepszik, nehezebb ellene a küzdelem, és nem válnak be a máshol megszokott módszerek. Azért Laczkó Boglárka sem akart sósavat, hypót bevetni a vécécsészénél, viszont bevált neki a mosószóda és a citromsav kettő-egy arányú keveréke, amit beleönt, és ecetet hozzáadva felhabozza. Jó ideig így hagyja, majd jól átdörzsöli kefével, így szép fehér lesz. Hasonlóképp jó lehet erre a célra a mosószóda, a kristályos, szemcsés citromsav és a szódabikarbóna kettő-egy-egy arányú keveréke, amit a tisztítószer-workshopon többen kikevertek.  Azért pedig, hogy sokáig csillogó is maradjon a vécécsésze, és ritkábban kelljen az említett műveletet elvégezni, Bogi befújja természetes anyagokból készült, virágillatú vécéolajjal, ami réteget képez, így nehezebben tapad meg rajta a lerakódás. Neki ebből a spray-ből két deci fél évre elegendő.

A mosogatógéppor egy-egy-egy arányban állhat citromsavból, mosószódából és sóból, és ez használható súrolóporként is, vagy vízben feloldva folyékony tisztítószerként bármilyen felületen. A nátrium-perkarbonát, a mosószóda és a citromsav egy-kettő-kettő arányú keveréke magas hőfokú programon tisztítja a mosó- és a mosogatógépet. 

A mosószóda önmagában mosáskor kicsit fakíthatja a sötétebb, a színes ruhákat, de a fehérekhez nagyon jó, akárcsak a szódabikarbóna. S a mosószóda mosogatáskor szintén alkalmazható, akkor kicsit opálos lesz tőle az edény. Viszont az ecet segít abban ilyenkor, hogy csillogjanak például a poharak. Az ecet szintén jó mosáskor az öblítéshez, pár csepp illóolajat tehetünk bele. Folttisztításhoz Laczkó Boglárka a marhaepeszappan helyett – amely a kezet szárítja – a folttisztító sót, a nátrium-perkarbonátot ajánlja, csak ötven fok felett hatékony, de ragyogóvá varázsolja a ruhákat. 

 

Mosáshoz kiváló, sokan szeretik a mosódiót, de a világos anyagokat kicsit sárgítja, viszont nagyon sokáig lehet használni. Mivel messziről kerül hozzánk, nálunk helyettesítheti a vadgesztenye termése, ha kicsit bevágjuk a héját. Az ősi receptúra alapján készülő olívaszappant, az úgynevezett marseille-i szappant szintén távolról hozzák, sok mindenre jó, még borotválkozáshoz is. Bogi még jobban szereti az orosházi mosószappant, ami nagyon hasonló hozzá. Olajos foltokat, beszáradt vér- és fűnyomokat is eltüntet. Készíthetünk belőle mosódarát, ha lereszeljük és mosószódával összekeverjük, vagy főzhetünk belőle mosógélt, három liter egy kéttagú családnak fél évig elegendő lehet az előadó tapasztalatai szerint, akit meghívtak Zircre, ugyanis a Bakonyi Zöldkör a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház környezetvédelmi programsorozata, aminek megvalósításában közreműködik az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában