Hagyományteremtő szándékkal

2022.12.10. 12:51

Adventi vásárt tartottak a füredi kikötőben

Hagyományteremtő céllal és hiánypótló jelleggel adventi vásárt tartottak Balatonfüred idén átadott kikötőjében, a Kékszalag PORT-ban december 10-én, mely iránt nagyon sokan érdeklődtek.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Méltatta a rendezvényt Bóka István polgármester köszöntőjében. A kikötő létrehozása kapcsán azt mondta, a beruházást mintaszerű együttműködés kísérte a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és a balatonfüredi önkormányzat részéről.
Holczhauser András, a kikötőt üzemeltető Balatonfüredi Vízisport- és Szabadidőközpont ügyvezetője arról beszélt, hogy egy kikötő a vízparti városoknak egész évben a központja, ezt szolgálja a mostani rendezvény is. Céljuk, hogy minél többen megismerjék a vízen járást, legyen szó többféle eszközről, mert mindez a turizmust szolgálja. 

- Nem szabad hagyni, hogy a Balaton téli álomra menjen itt, Balatonfüreden, ezért rendeztük meg az adventi vásárt a Balaton legújabb, legkorszerűbb és legszebb kikötőjében - érvelt Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője. Cél az is, hogy egész évben, minél több embernek megmutassák a kikötőt, hogy minél többen menjenek oda, akik az aktív szabadidősportot, a Balatont kedvelik. 
A helyi és környékbeli kézműves kirakodók minőségi portékái mellett finom ételek és kitűnő borok közül is lehetett válogatni, a gyerekek kipróbálhatták a vitorlásszimulátort, amibe örömmel ült be mások mellett a kis Lőrincz Márk. A sportokhoz kapcsolódó programokkal is várták a közönséget, és lehetett látni jégvitorlás-kiállítást. 
Nagy sikert aratott a decemberi hidegben egy forró leves, amit Nagy Attila, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró tulajdonosa és kollégái kínáltak. Az ételt a magyar húsleves és egy vietnami leves tökéletes összhangjával főzték meg, ahogy mondták, „balatoni köntösbe öltöztették”, ugyanis sok friss zöldséggel kínálták. 

Az I. Kékszalag PORT adventi vásárral egy időben Adventi Cool Túra néven szervezték meg az idén induló Füred Winter Cup sorozat első rendezvényét, melynek résztvevői látványos felvonulást tartottak feldíszített hajóikkal a Balatonon, indulva a kikötőből, majd a Tagore sétány előtt megfordultak és visszaérkeztek.

Mint ismert, európai uniós pályázattal mintegy 2,1 milliárd forint támogatással jött létre a Balatonfüredi Vízisport- és Szabadidő Központ. A komplex megállópontban helyet kapott mintegy 140 vitorlás hajó és 40-50 kézi hajtású vízi sporteszköz. A kikötői rész a parti infrastruktúrával együtt kiszolgálja az MVSZ és az MKKSZ céljait. A központi létesítménynek a helyi önkormányzat biztosított helyet a kempingben, 1,2 hektáron.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában