Izgalmas ízeltlábú

2022.12.17. 13:00

Őscsótányt azonosítottak az ajkai borostyánban

Magyar kutatók egy tudományra új, ugyanakkor már kihalt rovarfajt azonosítottak egy ajkai kőszénmocsárból származó borostyánban. A zárványban egy apró, metálfényű őscsótányt azonosítottak, amely a késő kréta korból származik. A vizsgálata során az új fajt több, már ismert fajjal azonosították és elemezték - olvasható az ELTE TTK honlapján.

85 millió éves ajkait. Ilyen borostyánban azonosították a kutatók az őscsótányt

Fotó: Gyarmati László/Napló-illusztráció

Mint írják, a Magyar Természettudományi Múzeum, az ELTE TTK, az ATK Növényvédelmi Intézet és a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársai által közösen vizsgált pici borostyán Ajka mellett került elő, az egykor itt folyt szénbányászat során. Ezt a borostyántípust ajkait néven ismerjük, kora nagyjából 85 millió év. Az utóbbi években számos izgalmas ízeltlábút publikáltak ezekből a kicsiny kövekből.
A vizsgálatok során kiderült, hogy a kis rovar egy mára kihalt csótánycsalád tagja. A zárvány alapos elemzése kimutatta, hogy egy új fajról van szó.
A Magyar Természettudományi Múzeum őslénytani gyűjteményében még jó egynéhány ajkaitzárvány várja, hogy a kutatók alaposan szemügyre vegyék. A kutatás így természetesen nem áll meg.
- Folytatjuk a munkát az ismert zárványos ajkaitdarabokkal. Minden zárvány fontos információval egészíti ki azt a képet, amit a késő kréta ajkai kőszénmocsárról tudunk. Ebben a trópusi mocsárban nem csak ezek a pici ízeltlábúak éltek, hanem kajmánhalak, krokodilok, sőt dinoszauruszok is. Ismerünk már az ajkaitból pókokat, törpeszúnyogokat, bogarakat, darazsakat, és most már csótányokat is, melyek azelőtt teljesen ismeretlenek voltak a tudomány számára. Az ajkait egyértelműen hazánk legfontosabb borostyánkincse – tette hozzá Ősi Attila, az ELTE Őslénytani Tanszék vezetője, aki társszerzőként közreműködött a kutatásban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában