Drága ősi fűszerek csinos, nemesített mai rokonai

2023.03.12. 09:00

Harang alakú, bókoló, kedves, fehér, tavaszt jelző virágok zirci kertben

Harang alakú, bókoló, kedves, fehér, tavaszt jelző virágokat kaptunk lencsevégre zirci kertben, a kaputól a ház bejáratáig vezető gyalogút mellett, szomszédságukban pedig sárga és lila szépségeket, drága ősi fűszerek csinos, nemesített mai rokonait.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A tavaszi tőzike évelő növény, a levélhüvely hónaljában vannak a bókoló virágok. Harang alakúak és mind a hat szirmuk, pontosabban lepellevelük egyforma, csúcsukon van a jellegzetes sárgászöld folt. Korán tavasszal virágzik a tőzike, akárcsak rokona, a hóvirág, és hazánkban mindkettő védettséget élvez. Távolabbról nézve hasonló fehér virágmezőket alkotnak a bakonyi erdőkben. 

Szintén korán virágzik a krókusz, azaz a sáfrány. Növénynemzetségük egyes fajainak bibéit fűszerként használjuk. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered. A kerti dísznövényként használt sárga virágú sáfrányok az aranysáfrány, a fehér és a lila virágúak a kerti sáfrány nemesített fajtái. A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal, a régebben fűszerként termesztett sáfrányok ősszel virágoznak. Bibéjük a vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, a világ legdrágább fűszere, az ételt aranysárgára festi. Grammja drágább lehet az aranynál. Már az ősi, az ókori időkben ismerték, használták, írásokban említették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában