Átváltozik az ajtólap

2023.04.24. 15:00

Bútorfestő műhelyfoglalkozás Zircen otthoni díszítésekhez

Megunta régi bútora kinézetét és nem talál a kedvére való újabbat? Minek bízná másra az átalakítást, ha maga kapcsolódhat ki közben, jól szórakozhat, alkothat? Hogyan? Ezt mutatta meg Holl Marina a zirci alkotóházban.

Rimányi Zita

Háromdimenziós technikával magunk megújíthatjuk bútoraink díszítését, ennek a hogyanját, mikéntjét mutatta meg Holl Marina a zirci alkotóházban

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Nem kell félni, nem kell hozzá mesteri kézügyesség – erről győződhettünk meg a műhelyfoglalkozására készülődő Holl Marinával beszélgetve, mintadarabjait megnézve. 

A zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban vezetett ugyanis olyan gyakorlatot, amelyen az érdeklődők a bútorfestési alaptechnikákról, díszítési stílusokról, felületkezelési és javítási módokról tudhattak meg többet. Ajtólapon próbálhatták ki, amiről a szakember beszélt nekik, így akár már otthon elboldogulhatnak a saját lakásuk kedvükre alakításával, meglévő bútoraik megújításával.  

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Holl Marina megmutatta saját munkáját, amelyen látszott az eredménye a háromdimenziós, a 3D-technikával készült díszítésnek. Sablonként műanyag lapot használt, azt rátette az alapra, a bútorlapra, a szekrényajtóra, és rákente a folyékony ragasztót, amely egy fatörmelékből álló, ragacsos anyag, olyan, mint a vaj. Száradás után, levéve a sablont megjelenik a mintázat, amelynek a felületét meg lehet kicsit csiszolni. S ehhez való sablonokat sokfélét olcsón lehet kapni, de magunknak is készíthetünk, saját magunk tervezve meg a mintát. S íme! „Rögtön átváltozik az ajtólap" – jegyezte meg Marina és felhívta a figyelmünket egy olyanra is, amely képnek hatott. 

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Megtudtuk tőle, hogy úgynevezett transzfertechnikát alkalmazott ennél, azaz a meglévő, papírlapon lévő képnek csak a festékanyagát használta, oldószerrel a bútor felületére átvitte. Utána csak le kellett dörzsölnie kis víz segítségével a papírt onnan. Ilyenkor akár hozzárajzolhatunk, hozzáfesthetünk az átvitt képhez, piktorínók lehetünk, azaz kis piktorok – jegyezte meg a szakember. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában