Sziromeső és fehér gyertyák Olaszfalunál

2023.04.23. 12:00

Gyümölcsfák tavaszi ajándéka szemfüles túrázóknak

A tavasz juttatja rendre eszünkbe két, a természetjárástól ajándékba kapott kedvenc jelenségünket. Sajátos elnevezéssel becézzük ezeket, sziromszépségből fakadnak, s már mindig csaknem elfelejtkezünk róluk a nyár pompája, az ősz öregedése és a tél hóval puhított ridegsége során.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

 

 Ám a természet termőre robbanása kikerülhetetlenül utunkba sodorja ezeket, ezúttal éppen Olaszfaluban, az Eperjes-hegyen fedezhettük fel újra magunknak régi ismerőseinket. Az egyik az, amikor a gyümölcsfák virágba borulva fehér gyertyákként világítanak messziről a többi fa zöldje, kéregszíne között, s kontrasztjuk üdítő. A másik a sziromeső, vagy pontosabban sziromhullás, ami szintén a gyümölcsök érése felé mutat, és leginkább a havazás finomságára, lágyságára emlékeztet, de ilyenkor már a meleg öleli körbe testünket a szabadban is, és amikor a fehér kis pöttyszerűségek az erdőben méltóságteljes rendezetlenségben körülöttünk keringve szállingóznak a talaj vonzásában, könnyedén, kicsit kéretve magukat, azt mondtuk, csak a legszebb gondolatok számos változatát lehetne ráültetni mindegyikre, hogy pihepuhasággal emlékeztessenek a körülöttünk folytonosan rajzó jóra. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában