Gépesített festékkeverő és gyalogbodza a tájház udvarán

2023.09.05. 17:00

Kellett a férfierő a jásdi lekvárfőzéshez

Bodzásoknak hívják a jásdiakat, mert már eleik bokorbodzából, gyalogbodzából is különleges finomságokat készítettek. Találékonynak szintén nevezhetnénk őket, mert a zsákokba tett bogyók megtiprásának régi megoldása helyett bevetik a gépesített festékkeverőt a lekvárfőzés előkészítésekor.

Rimányi Zita

Kovács Istvánné keverte a hatalmas üstben a leégést megakadályozó kövekkel együtt a lekvárnak valót Fotó: Rimányi Zita/Napló

Hatkor indultak a rétekre gyalogbodzát szedni a jásdiak, hogy lekvárt főzzenek belőle a tájház udvarán. Eleik jól bevált, sokszor kipróbált receptjét követik évről évre az utóbbi időben is, azzal a különbséggel, hogy egykor minden háznál nekiálltak az asszonyok a jó egy napos munkának a faluban, most erre kevés példa akad, viszont közösen elkészítik a helybeliek a híres kalácsukba valót, így őrzik a hagyományokat. 

Győry Tünde polgármester elmondta, hogy ezúttal kevesebb bogyót találtak a szokásosnál, pedig a környéken rengeteg helyen vadon terem a bokorbodza gyalogosnak nevezett rokona. Nem volt idő azonban az emiatti kesergésre, egyrészt mert tennivaló akadt bőven, másrészt a tavalyi termésből pár asszony előző nap megsütötte a jásdi bodzás-mákos hosszúkalácsot, s mivel több rúddal készültek,  így már délelőtt jutott abból egy-egy szelet az együtt dolgozóknak és azoknak, akik drukkoltak, hogy a jó ízeket ígérő illattal járó idei feldolgozás jövőre hasonló süteményeket eredményezzen.

Fotó: Rimányi Zita

Jól jött a férfierő, Jakab Ferdinánd és társai gépesített festékkeverővel összetörték a bogyókat, majd mini szőlőprésbe tették. Utána le is szűrték az egészen sötét levet, mielőtt a hatalmas üstbe került. Ezután egész nap főzni kellett, Kovács Istvánné és több segítő keverte a hatalmas üstben a leégést megakadályozó kövekkel együtt a lekvárnakvalót. Közben arról beszéltek, hogy így volt régen is, csak akkor zsákokba tették és gumicsizmában tiporták meg a gyalogbodzát.  

Jakab Ferdinánd segített a sötét színű bogyók préselésénél Fotó: Rimányi Zita

A jásdi lekvárfőzős, gasztrobemutatóval kiegészített napot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával szervezték meg. A délutáni programok leginkább arról szóltak, hogy a tradicionálisan készülő jásdi édes hozzávaló hogyan teheti különlegessé a manapság asztalra kerülő ételeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában