Bakancsot fel!

2023.11.03. 11:32

Új túraútvonal várja az elcsendesedésre vágyó zarándokokat a Balatonnál

Új, szakrális-turisztikai túraútvonalat, a Via Calvariát mutatta be Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület, közölte a lelepo.hu.

Kovács Erika

Varázslatos helyszíneket járhatunk be

Forrás: VEB 2023 Zrt.

Az írták, új zarándokútvonalat jelölnek ki a festői Balaton-felvidéken. A Via Calvaria egy észak-dunántúli túraútvonal, amely tizennégy, többségében német gyökerű település kálváriaépítményeit köti össze egymással. A Via Calvarián útra kelők gyönyörű pannon tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig. Az elmúlt közel háromszáz évben emelt kálváriák kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek, amelyeket mindenképp érdemes felkeresni. Az új túraútvonal ezeket köti össze. A Via Calvaria nem véletlenül kapta a Csendhegyek útja elnevezést. Egy olyan észak-dunántúli túraútvonalról van szó, amely tizennégy kálváriaépítményt köt össze egymással a Bakony erdein és a Balaton-felvidék csodás tájain keresztül. Az úton a résztvevők nem csupán a tájban gyönyörködhetnek, hanem lehetőségük van megélni a slow (lassú - a szerk.) turizmus lényegét, a befelé fordulást. A túraútvonalakkal kapcsolatban fontos tudni, hogy olyan helyen haladnak, amelyek nem járhatók be autóval. A cél kifejezetten az, hogy gyalog, biciklivel, vagy akár lóháton, de mindenképpen olyan eszközzel járjuk végig az adott útvonalat, amely segíti az elcsendesedést. Az új túraútvonal nem érinti a környék már meglévő zarándokútjait. Az útvonalak megtervezése Futó János, a Zirci Természettudományi Múzeum egykori igazgatójának, geológusnak a nevéhez kötődik. A szakértő külön figyelmet szentelt arra, hogy az ne érintse a Kéktúrát, a Jakab-utat és Mária-utat csak néhol keresztezze. Tehát egy teljesen új útvonalat hozzon létre, amely a különleges természeti jelenségeket érinti. 1. szakasz: Bakonybél – Zirc, 2. szakasz: Zirc – Jásd, 3. szakasz: Magyarpolány – Városlőd.

A teljes túraútvonal kijelölése várhatóan 2023 őszén készül el. A túrázók és zarándokok az egyes kálváriáknál kihelyezett QR-kódok segítségével ismerhetik meg az adott szakrális építményeket és azok környezetét. November 10-én, Márton-nap előestéjén német nyelvű lámpás felvonulás lesz a vöröstói kálváriához, ahol felgyúlnak a Márton-napi fények, német nemzetiségi iskolások részvételével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában