Nem mind babona

2023.12.28. 13:57

Hiedelmek télen, tévhitek Szilveszterkor – te mennyire vagy babonás?

Összegyűjtöttünk pár hitet és néhány tévhitet azzal kapcsolatban, mit és hogyan érdemes tenni vagy nem csinálni ez esztendő utolsó napján. Lesz itt népi megfigyelésen alapuló igazság, és annál több babona. Lássuk csak!

Benkő Péter

Fotó: Illusztráció: Fülöp Ildikó

Talán essünk túl a babonákon, és rögtön tudjuk, mi az, amit nyugodtan elereszthetünk fülünk mellett. Egyik legismertebb mondás, hogy Szilveszterkor és Újév napján lencsét érdemes enni, az apró magok sok-sok aprópénzt hoznak a házhoz. Ugyanilyen hiedelem, hogy a baromfihús nem jó, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, a hal sem, mert azzal elúszik, a disznó viszont kitúrja. Az év utolsó napján ne adjunk kölcsön, mert soha nem látjuk viszont, és az ugyanekkor a házilag nyújtott rétessel megnyújtjuk életünket – ugyancsak babonák. Hisz-e valaki abban, hogy azért kell minél nagyobb lármát csapni Szilveszter éjjel hogy elűzzük a démonokat, vagy abban, hogy Újév napján nem lehet kiadni semmit az ajtón vagy ablakon, mert az sok kiadást jelent az új esztendőben? Reméljük, senki, ez inkább szójáték.

Ha viszont volt olyan olvasónk, aki a természetet járta ősszel és megfigyelte a madarakat, sejti, milyen hosszú lesz a tél. Ha ugyanis a madarak kövérek, hosszú télre számíthatunk, ha soványak voltak, korán beköszönt a tavasz. No, ez az, aminek már lehet alapja, a szárnyasok, ha megérzik a nagy telet, bespájzolnak energiatartalékból.

Fotó: Fülöp Ildikó

Az olvasóra bízzuk, hogy a „zöld karácsony – fehér húsvét” kérdését eldöntse, és azt is, igaz-e, hogy Luca napjától karácsonyig amilyenek voltak a napok, olyanok lesznek az új évben a hónapok (ezt egyébként nem szó szerint, inkább tágabb értelemben nézték, és egykor fel is jegyezték). Aztán, óév napja, ha derűs, tiszta, bőven terem mező, puszta. Lehet igaz, de mivel magyarázható? Könnyebben érthető, hogy hosszú lesz a tél, ha a hangyák már őszre nagy bolyt építenek, vagy ha a vadlibák korán elvonulnak.

Képzeljék el mindezeket egy falusi parasztházban, petróleumlámpa fényénél, a magasra megvetett, vastag dunyha alatt hallgatni, megbeszélni, amikor odakint húsz centis a hó, de odabent fával fűtött cserépkályha ontja a meleget. Valamennyi mondást, hiedelmet és megfigyelést a Káli-medencében hallottam mesélni évtizedekkel ezelőtt – egy ilyen házacskában.

Fotó: Fülöp Ildikó

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában