Műhelyfoglalkozás

2023.12.23. 14:44

Vissza a házi száraztésztához, a séf segítségével (képgaléria)

Céklával, parajjal, édesburgonyával megszínezett, táplálóbbá tett száraztészta is készült a zirci műhelyfoglalkozáson, amelyen séf tanította a bakonyi hölgyeket. Miért érdemes otthon nekiállni ilyen munkának? Mert így finomabb és laktatóbb a tányérba kerülő végeredmény.

Rimányi Zita

A házilag készült tészta vitathatatlanul finomabb és laktatóbb

Fotó: Rimányi Zita /Napló

Számos műhelyfoglalkozást szerveztek már a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban, többféle népi és más kézműves mesterségek fogásait lehetett itt már elsajátítani. Száraztésztakészítést viszont először oktatott az intézményben szakember, de már tervezik a hasonló képzéseket, mert az elsőt többen lelkesen fogadták. Így februárban várhatóan a fánksütést tanítja meg háziasszonyoknak  Somogyi Tamás séf, a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának vendéglátás oktatója.

Egyelőre térjünk vissza a száraztésztákhoz. Azt kérdeztük meg a séftől, miért érdemes magunknak, otthon nekiállni a konyhában a levesbe valónak és hasonlóaknak, ha meg is vehetjük azokat. Szerinte a házilag készült vitathatatlanul finomabb és laktatóbb, így kevesebbet kívánunk belőle, és már harminc deka lisztből nagyobb adag lehet. Rögtön felelevenítette, amit gyerekként átélt, s biztosan sokan mások is felidézhetik, hogy látták még kiskorukban, ahogy hajlott hátú nagyszüleik remegő kézzel, nagy késsel vágták a finommetéltet. A műhelyfoglalkozáson is gyúrták, nyújtották a tésztát a résztvevők. Utóbbi feladatnál segít a kézzel hajtható készülék, amivel aztán a darabolást is elvégezték. Így lett a tésztából cérnametélt vagy alakultak ki a szélesebb csíkok. Lehet ezt gép nélkül is kivitelezni, de ahhoz gyakorlat kell, annak a kezében van már a mozdulat, aki ilyenkor egyformán szépre metéli a hosszú, keskeny csíkokat. Van persze olyan berendezés is, amibe az összetevőket kell csak beletenni, szinte minden mást elvégez, dagaszt is és kijön belőle a spagetti, a csigatészta.

Mindezt szárítás után papírdobozokba lehet rakni, úgy tárolni felhasználásig. Somogyi Tamás azonban kicsit színesítette a folyamatot. Főtt céklát, parajt és édesburgonyát pürésített, azokat tette hozzá a száraztészta alapanyagaihoz. Ilyenkor kevesebb tojás kerül az összetevők közé, hiszen a zöldséggel nedvességet is adnak hozzájuk. Kipróbálják? 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában