Az év élőlényei bakonyiasan 2024

2024.01.20. 21:00

Ehető az év vadvirága? Bemutatjuk a költői nevű, úszóhínárban élő fehér tündérrózsát

A fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) lett 2024-ben az év vadvirága. A faj, amely a megtisztelő címet idén viselheti, egy féltékeny nimfáról kapta nevét, és hazánkban úszóhínár-társulások jellegzetes tagja.

Rimányi Zita

Forrás: Takács András Attila, VKTE, MBT 

Magyarországon 2011-ben indult az Év Vadvirága mozgalom, a 2024-es faj kiválasztása is szavazással történt, a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület honlapján, és a szervezőt ebben a Magyar Biológiai Társaság támogatta. Az egyesület közleménye szerint a fehér tündérrózsa hazánk úszóhínár-társulásainak jellegzetes tagja. Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyóvizekben is megjelenik. Vastag gyöktörzsével az aljzatban gyökerezik. Levelei 15–30 centiméter átmérőjűek, fényes zöldek, kerekdedek, tojásdadok, válluk mélyen bemetszett, szélük ép. Virágait zöld csészelevelek és fehér sziromlevelek alkotják. 

Forrás: Takács András Attila, VKTE, MBT 

Levelei és virágai akár három-négy méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. A virágok megporzás után a víz alá buknak. Júniustól szeptemberig virágzik.

Hazánkban leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön találkozhatunk vele. Európában általánosan elterjedt. Helyenként a gyöktörzsét és a magjait is fogyasztották, gyógynövényként használták. A tündérrózsákat a világ mindenhol a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. Tudományos nemzetségneve a görög mitológiából származik, a Herkulesért meghalt féltékeny nimfáról kapta. A magyar tündérrózsa elnevezés pedig költői hasonlat: virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók. Vizes élőhelyeink általános leromlása, eltűnése veszélyezteti. Hazánkban 1993 óta védett.

– A fehér tündérrózsa ritka, szórványos előfordulású a Bakony állóvizeiben és helyenként a Balaton nádasöbleiben. Gyakran hibridizálódik, keveredik más, dísznövényként telepített tündérrózsafajokkal, így megtalálható a mesterséges tavakban is – mondta el lapunknak Sinigla Mónika botanikus-muzeológus, bakonyi kutató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában