Természet

2024.01.03. 19:54

Kacsákra támadtak a sirályok a Balatonnál (képgaléria)

Többnyire nem azonos az étrendük.

Veol.hu

Folyik a harc az élelemért

Fotó: Fülöp Ildikó

A Balaton, Magyarország gyöngyszeme, nem csak kristálytiszta vizéről híres, hanem gazdag madárvilágáról is. A part menti séták során gyakran találkozhatunk a Balatoni sirályokkal, ezek a lenyűgöző madarak pedig igazi különlegességet kölcsönöznek az összes évszakban az idelátogatóknak - vélekedett Fülöp Ildikó fotóriporterünk. 

– A madarak fotózása során – számomra – szokatlan jelenségre figyeltem fel: a sirályok csapatokba verődve, szisztematikus rendszert követve támadták meg a csőrükben halakat tartó kacsákat. Már maga a tény is furcsa volt, hogy a növényevő kacsa csőrébe hogyan kerül hal.
 Általában mind a sirályok, mind a kacsák különböző étrendi preferenciákkal rendelkeznek. A sirályok inkább a halászat és a vízi élőlények fogyasztására specializálódtak, míg a kacsák általában a növényi ételeket, rovarokat és kisebb vízi élőlényeket részesítik előnyben.

Az esetleges konfliktusok két faj között általában a táplálékkínálat szűkösségéből, az életkörülményekből, vagy a versengésből eredhetnek. Egyes esetekben a kacsák és a sirályok egyazon területen történő etetése is okozhat konfliktust, mivel mindkét csoport versenghet az élelemért.

A többiről beszéljenek a képek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában