Természet

2024.01.10. 11:00

Meredek ösvény vezet az ég felé a Tóti-hegyen

A Tóti-hegy a Tapolcai-medence egyik kedvelt túracélpontja, csúcsa eléri a 346 méter magasságot. Aki felmegy a csúcsra, úgy érzi, mintha a világ tetején állna.

Szijártó János

A Tóti-hegy lentről a csúcshódítás előtt. A hegytető közelében elég meredek az út, így a kirándulást érdemes szárazabb időszakra tervezni

Fotó: Szijártó János

Remek kirándulóhely, a kilátás pedig az alig szoba nagyságú tetőről egészen pazar. A tető Salföldről egy hosszabb, Káptalantóti felől egy rövidebb túraúton érhető el. A Gulács keleti szomszédságában elterülő hegy bazaltcsúcsa cukorsüveg alakú, oldalát ritkás erdő borítja, így a Balaton-felvidék hegyeire, településeire s a Balatonra nyíló panoráma olyan élményt nyújt, amellyel szinte nem lehet betelni. 

A csúcs közelében elég meredek az út, helyenként csúszik, érdemes óvatosan, kapaszkodókat keresve haladni felfelé és lefelé is. Kiváló túra lehet bárkinek, akinek nem gond a gyaloglás; mindenképpen megéri a fáradságot. Fentről a kiránduló látja a Balaton hatalmas vízfelületét, amelybe a Badacsony és a Gulács takar bele, tőlük balra alacsonyabb hegyek sorakoznak a parton. 

A Tóti-hegy kopasz csúcsáról különleges körpanoráma tárul a túrázók elé. A képen a Csobánc látszik egy kevésbé ismert nézőpontból
Fotó: Szijártó János

A Szent György-hegy jellegzetes alakja és a Keszthelyi-hegység lapos háta is megmutatkozik, szemben, a déli parton pedig Fonyód kettős csúcsa tűnik fel. Ez a látvány élmény lehet minden évszakban. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában