Méz húsokhoz, paprikakrémbe

2024.02.18. 07:00

Bakonyi méhésznő  a méhekről: ,,Úgy vagyok a kaptár közelében, mint mások a parfümüzletben"

Még a zümmögésüket is szereti a méheknek, és főleg az illatukat, amit kibocsátanak. Ezt nevezik kaptárlevegőnek, és egészséges. Jutasi Erika ezért úgy érzi magát a kaptár közelében, mint más a parfümüzletben. A bakonyi méhész beszélt lapunknak kedvelt munkájáról és receptjeiről.

Rimányi Zita
Jutasi Erika bakonyi méhész: – A méhek felderítőket küldenek a rétekre, amelyek, visszatérve a kaptárba, mintát visznek a virágporból, és eltáncolják, hol, mennyi a mézforrás. Ilyen összehangolt munka eredménye az, amit sokan szeretünk megenni Fotó: Rimányi Zita 

Piros védőruhája van, olyan, mint a Mikulásé, szintén élénkpiros a paprikakrémje, amit mézzel készít – Jutasi Erikát a zirci piacon sokan ismerik. Neki köszönhetik többen, hogy megízlelhették, milyen a friss lépes méz. Egészen más, mint amit mézként megszoktunk. Ezúttal pedig a szakember többek között arról beszélt, hogy már elkezdődött a méhek idei hordási szezonja, a virágport már szedik.

Fotó: Rimányi Zita 

Szerinte nincs abban semmi furcsa, hogy nő létére méhész lett, igaz, a férjének jutott eszébe az ötlet, hogy foglalkozzanak méhekkel, ő kezdte könyvekből megismerni ezt a szakmát. Évek gyakorlata révén mindketten egyre többet tudnak róla. Erika még a méhek zümmögését is szereti, az illatukat szintén, ahogy a viasz, a propolisz illatát is, amit együttesen kaptárlevegőnek neveznek, és nagyon egészséges. Erikának a teljes nyugalmat biztosítja, ha a kis szorgos kaptárlakók közelében lehet. Ezért még azt sem bánja, ha költöztetésükkor – például, amikor hársmézet gyűjteni viszik őket – cipekednie kell, és szintén nem könnyű feladat a pörgetés, olyankor gyorsnak és pontosnak kell lennie minden mozdulatának azért, hogy ne alakuljon ki rablás a méhek között, a családok ne öljék le egymást ilyenkor.

A tavalyi méztermésre visszatekintve elmondta, hogy a repceméz mennyisége, minősége elfogadható volt, az akác sajnos nem jött be a múlt évben, többek között a facélia viszont szépen adta a nektárt. Tehát lehet válogatni a hazai termelőknél a fajtamézek között is.

Körüllengi egy kis misztikum a méheket, főleg szervezettségük okán. – Amikor kiveszek egy keretet a kaptárból, úgy tűnhet, hogy összevissza járkálnak bent, de rendszer van a mozgásukban. Például amikor a felderítőiket kiküldik, hogy megtudják, hol van és mennyi a méznek való, akkor ők még mintát is visznek a virágporból, amikor visszatérnek. Elkezdenek táncot járni, nyolcasokat leírni, és a tempójukkal jelzik, közelebb vagy távolabb van-e a mézforrás. Ilyen összehangolt munka eredménye az, amit sokan szeretünk megenni – mondta el a bakonyi méhész.

Fotó: Rimányi Zita 

Sokan leragadnak annál a lehetőségnél, hogy mézet csorgatnak a teájukba édesítőnek, de a méz felhasználása ennél sokoldalúbb. Erikának a gesztenyeméz a kedvence, amit desszertméznek is neveznek, és minden napja úgy kezdődik, hogy a kávéjába mézet tesz. Befőtteket szintén mézzel rak el, és a süteményekben a cukrot nagyrészt kiváltja vele. Húsok mellé is kerülhet méz – hangsúlyozta. A ledarált csípőspaprikához sót, almaecetet tesz, sokáig főzi, és csak a végén rakja bele a mézet – így igazán különleges lesz a paprikakrém. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában