Gasztrotippek

2024.02.14. 17:00

Nyuszifül formájú és rózsafánk – Újabb bakonyi farsangi recepteket kértünk el a mesterszakácstól (képgaléria)

A legjobb bakonyi csörögefánk receptjére olyan sok olvasónk volt kíváncsi, hogy folytatjuk a farsangi édességek elkészítésének ismertetését. Ezúttal a nyuszifül formájú és a rózsa alakú kelt tésztás fánk megsütéséhez adunk tanácsokat mesterszakács segítségével.

Rimányi Zita
Becz-Rábóczki Orsolya cukrász szalagos fánkos sütött Fotó: Rimányi Zita 

Ezúttal is hivatkozhatunk a kóstolás próbájára: véleményünk szerint ezeknél a fánkoknál nincs is finomabb. Akkor derült ez ki, amikor a Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium oktatói, Somogyi Tamás szakács és Becz-Rábóczki Orsolya cukrász a tanítványaival és az érdeklődőkkel együtt készített fánkokat a zirci Farsangi forgatag programjai keretében, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház kertjében. Sokat segítettek ebben a csapat fiatalabb tagjai: Fülöp Mirjam Eszter, Piller Bianka, Simon Anna és Horváth Hanna. 

A Reguly-középiskola csapata: Fülöp Mirjam Eszter, Piller Bianka, Simon Anna, Horváth Hanna és oktatójuk, Somogyi Tamás Fotó: Reguly-középiskola

A bakonyi rózsafánk összetevői: 40 dekagramm liszt, 2 dekagramm cukor, 1 csipet só, 10 dekagramm hideg vaj, 4 tojássárgája, fél deciliter rum, 1 teáskanál citromlé, 1 deciliter tejföl. A hozzávalókat összegyúrjuk. Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük. Utána kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztánkat, és pogácsaszaggatóval körformákat vágunk ki belőle. Kisebbeket és nagyobbakat, ezeket egymásra tesszük, és tojásfehérjével összeragasztjuk. Kés hegyével a felső részen négy pici vágást ejtünk, ezért fog a fánkunk rózsa módjára kinyílni. A közepébe lekvárt kanalazhatunk vagy kinyomóval pontosabban történhet ennek az édességnek a díszítő elhelyezése.

A tésztarózsáinkat aztán kisütjük zsírban vagy olajban, és azon melegében porcukorba forgathatjuk.

A bakonyi nyuszifül fánkot hasonlóképp sütjük ki. A hozzávalói: 50 dekagramm liszt, 5 dekagramm porcukor, 2 deciliter tej, 6 dekagramm vaj, 3 dekagramm élesztő, 4 tojássárgája, 1 csipet só. Az összegyúrás és a pihentetés után a tésztából keskeny, hengeres formát sodrunk, azt daraboljuk és U alakba meghajtjuk, majd összefonjuk. A felső végeit kicsit elvékonyíthatjuk, így alakul ki a nyuszifül forma. Képeink ezt jól érzékeltetik. Jó kóstolgatást! Mi ebből húsvétig falatoznánk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában