Vitamindús étkezés

2024.02.25. 08:00

Hogyan kerülhet több vitamin a tányérunkba? Roppanósan! – Bakonyi gasztrotippek Somogyi Tamás mesterszakácstól

A reggeli étkezésekkor királykodhatnánk. Pár gerezd alma pici mézzel, kis dióval összeforgatva, és kész is a saláta. A főtt céklát felkockázhatjuk, mellé almát, narancsot, mandarint tehetünk, és észre sem vesszük, milyen jóízűen erősítjük immunrendszerünket. A mesterszakács szinte kifogyhatatlan az ilyen ötletekből. Bakonyi gasztrotippek Somogyi Tamástól.

Rimányi Zita

A vitamindús étkezés jegyében figyelhetünk arra, hogy tápanyagokban kellőképp gazdag legyen, amit otthon magunknak készítünk és a családnak tálalunk. A háziasszonyok ezzel is sokat tehetnek szeretteikért. Somogyi Tamás mesterszakács, a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának vendéglátás-oktatója ehhez adott tippeket és bakonyi ízeket ajánlott. Először eloszlatta azt a tévhitet, hogy ha azt mondjuk, vitamin, akkor elsősorban gyümölcsre kell gondolnunk. A zöldségek még értékesebbek a tápanyagdús étkezés szempontjából. Akár a káposztafélék. S nem feledkezhetünk meg a halakról, a tojásfogyasztás előnyeiről, bizonyosfajta tejtermékekről. A húsokból is többféle tápanyaghoz juthatunk. Persze a gyümölcsökben is van vitamin, de ezeknek többnyire magas a cukortartalmuk. 

Somogyi Tamás mesterszakács: Négy-öt óránál rövidebb idő alatt nincs jó húsleves. Sokáig főzöm, nem sürgetem, többször leszűröm, pelenkán vagy gézlapon át is, hogy tényleg kristálytiszta legyen, s akkor igazán gyönyörű, ha kétszáz forintos nagyságú zsírkarikák úszkálnak a tetején Fotó: Nagy Lajos

Kis forrázás, majd vajon átforgatás

Szakértőnk szerint érdemes a szezonálisan a szűkebb környezetünkben elérhető alapanyagokat használnunk a konyhában, így is változatossá tehetjük étkezésünket. Rendelkezésünkre állnak a gyökérzöldségek, a cékla, bővelkednek vitaminokban, akárcsak a gombák, a karfiol, a brokkoli. Ezeket mind belecsempészhetjük a mindennapi étkezésünkbe. Azért, hogy minél laktatóbbak, egészségesek legyenek, figyeljünk arra, hogy hosszú hőhatásnak ne tegyük ki a zöldségeket. „Nem szabad félni attól, ha egy picit roppanós a zöldség. Nyugodtan, bátran meg lehet próbálni, hogy elég akár csak egy forrázás után egy pici vajon átforgatni egy serpenyőben, és szenzációs köretet tudunk tenni az asztalra. Lehet, hogy a gyerekek először ódzkodni fognak tőle, hogy fú, hát ez nyers, meg ropog, de idővel biztos rájönnek, hogy finom, ha megkóstolják" – állítja Somogyi Tamás.

Fűszereket magunk is száríthatunk. Jóleshet az is, ha a frissen reszelt gyömbért tojássárgájával, mézzel összekeverjük. Frissen reszelve a leghatásosabb a gyömbér, de a csípős íze miatt belefőzhetjük sütőtökből, édesburgonyából készülő krémlevesbe Fotó: Nagy Lajos

Reggelente királykodhatunk

A reggeli étkezések lennének a legfontosabbak szakértőnk szerint, de úgy véli, az is jó, ha a délutáni falatozáskor, uzsonnakor kerül elő zöldség, gyümölcs. Pár gerezd alma pici mézzel kis dióval összeforgatva, és kész is a saláta. Hétvégente pedig, amikor kicsit lelassulhatunk, még inkább vitaminban gazdag ételek kerülhetnek az asztalra, akár egy ráérős villásreggeli során, ami jó testnek és léleknek. A főtt céklát felkockázhatjuk, mellé almát, narancsot, mandarint tehetünk, és észre sem vesszük, hogy jóízűen erősítjük az immunrendszerünket. A mesterszakács szinte kifogyhatatlan az ilyen ötletekből, a bakonyi ízekből. Szerinte érdemes piacra járni, helyi zöldséget, gyümölcsöt beszerezni. Fűszereket magunknak száríthatunk. Jóleshet az is, ha a frissen reszelt gyömbért tojássárgájával, mézzel összekeverjük. 

Négy-öt óránál hamarabb nincs csontleves

„Frissen reszelve a leghatásosabb a gyömbér, de a csípős íze miatt belefőzhetjük sütőtökből, édesburgonyából készülő krémlevesbe. Nekem a szívem csücske a húsleves, illetve a csontleves. Szerintem négy-öt óránál rövidebb idő alatt nincs jó húsleves. Sokáig főzöm, nem sürgetem, többször leszűröm, pelenkán vagy gézlapon át is, hogy tényleg kristálytiszta legyen, s akkor igazán gyönyörű, ha kétszáz forintos nagyságú zsírkarikák úszkálnak a tetején. Kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság – ezt mondják. Én beleteszem a vöröshagymát is héjastól, a színe végett, sőt, lehet, hogy megköveznek érte, de szegfűszeget is szoktam belerakni, és egy kis házi lestyán kerül bele nálam. Lehet tyúkból, szarvasnyakból is. Szintén szenzációs az íze a disznóvágáson készülő friss házi kenőmájasnak. A belsőségekben sok a tápanyag. A májat egy pici lisztbe forgatva lehet zsírban megsütni, tüdőből egy savanyú leves szívet melengető. Szívből, zúzából pörkölt lehet, elegendők bele az alapfűszerek: bors, kömény, fűszerpaprika, fokhagyma. Bakonyi ízek ezek is, főleg kakukkfűvel, gombákkal" – sorolta a szakács. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában