Madárvilág

2024.02.09. 21:00

Itt vannak a bíbicek!

A melegfront meghozta az első tavaszi érkezőket. A napokban láttam a Somló-hegy lábánál elterülő Borsó-szer felett az első csapat bíbicet (Vanellus vanellus), szám szerint öt madarat. A régi paraszti világban a bíbic érkezése jeles napnak számított, hiszen a szántó-vető nép számára a jó idő közeledtét jelezte. Nagyon szépen csengő régi, népi elnevezései maradtak fent, úgymint libuc, biboc, bébic, kibic, gébic, klébic, liboc, klibic.

Vasuta Gábor

Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A madár elnevezése a hangjából ered, ha költési időben a fészke közelében jár az ember, akkor a feje felett repkedve hangosan kiáltja hogy „bé-bic”, ezzel próbálja elűzni a betolakodót. Nászidőszakban jellegzetes csapongó röptével hívja fel magára a figyelmet, felkeltve párja érdeklődését. Röptében a szárnya lekerekített, ha azonban a  földön pillantjuk meg, érdemes elidőzni egy kicsit a madár megfigyelésével, mert a tollazata ezer színben játszik, ahogy vetődik rá a fény, olyan színben pompázik, bíboros csillogásban, nem beszélve a feje tetején viselt csinos tollbóbitájáról.

Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Gyakran vizenyős rétek szegélyében, magaslatain, alacsony vízborítású szántóföldeken telepedik meg, ahol a fészek gyanánt egy testméretének megfelelő üreget mélyít, ebbe száraz növényi részeket hord. Gyakran láthatjuk nagyobb csapatokban a tavaszi vízjárásos réteken, általában a tojók gyülekeznek ilyentájt, a hímek megérkezésük után már foglalják a revíreket. Március derekán, vagy a hónap második felében már költéshez is látnak. Évente egyszer költ, ha fészekalját ragadozó megdézsmálja, vagy a hirtelen jött esőzés tönkreteszi, pótköltésbe kezd. A telet a mediterrán országokban és Észak-Afrikában tölti. Ősszel ismét nagy csapatokba vegyülnek a vonulásuk előtt, ekkor seregélyekkel együtt is megfigyelhetjük. Védett madár, pénzben kifejezett értéke 50 ezer forint, az európai vörös listán a sebezhető madárfajok közé sorolják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában