Magnókazetta

2024.02.04. 17:20

Apa! Mi is a neve ennek az izének?

Tudom, de nem jut eszembe... Ennek mi is a neve? – kérdezte 15 éves fiam egy magnókazettára mutatva. Ami nekünk nem is olyan régen mindennapos használati tárgy volt, az ő generációjának számára már múzeumba való tárgy.

Juhász-Léhi István

Jó kis kazetták, nem is lettek kidobva

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Hangrögzítésre úgy 60 évvel ezelőtt sokféle rendszert igyekeztek kitalálni, majd a Philips által megálmodott Compact Cassette rendszer terjedt el, amit a holland Lou Ottens talált fel 1963-ban. Nem vitás, akkoriban a kazettásak az orsós magnókkal szemben jóval mobilisabbak voltak, és kényelmes kezelhetőséget biztosítottak. A kazetta a hangrögzítésben uralkodó szerepet töltött be, fénykora az 1970/80-as években volt, párhuzamosan a mikrobarázdás hanglemezzel. ,,Halálát" a CD megjelenése okozta, majd évekkel később a kompaktlemez is ment a levesbe, elsősorban az internet elterjedése miatt.

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Érdekes tény, hogy jó egy évtizede a hanglemez mellett a magnókazetta is egyfajta reneszánszászát éli, népszerű lett még a Z generációs fiatalok körében is, akik a kazetták utáni világba születtek. Szóval ne tessenek mindent kidobni, ki tudja, mit hoz a jövő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában