Jön a tavasz?

2024.02.02. 14:00

Medveles a Veszprémi Állatkertben: jöttek, láttak, visszamennének (videó)

Február másodikát a hagyomány úgy tartja, ha ezen a napon a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor megijed és visszabújik, hogy folytassa a téli álmát. Azt nem tudjuk, hogy meddig tart a tél, ám a gyerekek – idén a Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola 3. a-s és 4. b-s tanulói – finomságokból összeállított gyümölcstortákkal csalogatták elő a Veszprémi Állatkert mackóit pénteken.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Török László, az állatkert igazgatója elmondta, a népi időjósok szerint, amennyiben ilyenkor gyönyörű napsütéses idő van, és kijönnek a medvék a barlangjukból, megijednek a saját árnyékuktól, visszaszaladnak, mert tudják, hogy még hosszú lesz a tél. 

– Amikor viszont egy kicsit borongós, ködös az idő, akkor kint maradnak, mert tudják, hogy szép lassan jön a tavasz. Ma volt napsütés és felhős idő is, de kijöttek a medvék, ami nem is csoda, hisz a gyerekek gyümölcstortával és gyönyörű énekekkel, versekkel készültek. Ez meghatotta a medvék szívét, akik kijöttek, és jóízűen elfogyasztották a finomságokat – fogalmazott az intézményvezető. 

Török László elárulta, a tél sem múlik eseménytelenül az Európa-szerte ismert intézményben, hiszen 800 lakója van a parknak, akikről ilyenkor is gondoskodni kell, különösen azokról az állatokról, akik melegigényesek. Ugyanakkor készülnek a tavaszra, zajlik a kifutók felújítása, festése, miközben több helyen talajcserét is végeznek.

Csizmadia Károly, Veszprém ikonikus biológiatanára és zoopedagógusa lapunknak arról beszélt, nagyon fontos, hogy a népi hagyományokat, hiedelmeinket életben tartsuk. Ilyen népi hagyomány kötődik állatokhoz, így a medvékhez is, hiszen az ősök állatistenségként tekintettek rájuk, a vegetációs időszak és a holdváltozás urainak tartották őket. A medveles az állatkerti évad első rendezvénye, idén viszont nem óvodások érkeztek, hanem általános iskolások. 

– A rendezvény előtt izgalommal, kis versikékkel, jelmezekkel készülnek a gyerekek, és rendkívül élvezik azt, hogy a medvék előcsalogatásában részt vehetnek – mondta a szakember, aki hangsúlyozta, igazi téli álmot nem alszanak a Veszprémi Állatkert fekete medvéi, és nem étkeznek úgy, mint az egyéb évszakokban. – Nagyon ritkán vannak kint, és amikor kijönnek, felmérik a világot, szaglásznak, talán egy kicsit a gyerekzajok is furcsák, de egyben csalogatók is számukra. Mint mindig, így idén is megtalálták a csemegéjüket – jegyezte meg. 

@veol.hu Medveles a Veszprémi Állatkertben! 😍🐻 A Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola tanulói gyümölcstortákkal csalogatták elő a mackókat pénteken🥰 #medve #veszprémiállatkert #veszprém #zoo #bear #fruits #állatkert #tél #winter ♬ Sunshine - WIRA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában