Vörös égalj

2024.03.10. 17:25

Ez azt jelenti, holnap szél lesz! - Valóban így van? Utánajártunk.

Napnyugta, és vörös égalj a rügyező fák mögött a messzeségben. Több ehhez hasonló fotót közzétettünk már, de tudjuk-e, miért piros, vörös az ég alja napnyugtakor, és mikor az?

Benkő Péter

Csalóka a látszat – nem a Nap válik vörössé

Fotó: Benkő Péter

Egyszerű fizikai jelenség a magyarázat. A szivárványnak ugyanis valamennyi színét szétszórja a levegőben lévő szennyeződés, a vöröset csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem. A lenyugvó égitest ilyenkor már alacsonyan jár a horizonton, sugarai majdnem párhuzamosak a földfelszínnel, és jóval sűrűbb szennyezett légrétegen haladnak át. Minden más szín kiszűrődik már, egyedül a vörös marad, az látható. Tehát nem a fényt, meleget és életet adó égitest válik vörössé, ez csupán a szemlélő benyomása.

Az sem véletlen egyébként, hogy a vörös színnek ezt a tulajdonságát kihasználjuk a mindennapokban, hiszen a közlekedési lámpák, vasúti átjárók tilos jelzése, az autók féklámpája mind-mind piros fénnyel világít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában