Támogatás

2024.03.10. 15:31

Jár az egészségügyi utazási költségtérítés

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint minden érvényes egészségbiztosítással rendelkező állampolgár jogosult bizonyos esetekben utazási költségtérítésre. Fontos, hogy az igényt a vizsgálat vagy egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor külön kell jelezni.

Benkő Péter

Minden érvényes egészségbiztosítással rendelkező állampolgár jogosult bizonyos esetekben utazási költségtérítésre

Fotó: Benkő Péter/illusztráció

A támogatást a biztosítottak, a kizárólagos egészségügyi ellátásra jogosultak, valamint kísérőik vehetik igénybe. A tájékoztatásban részletezik, mely esetekben lehet az igénylést benyújtani. Ezek a járóbeteg-szakellátás, a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, a gyógyászati segédeszköz próbája, illetve kiszolgáltatása, a szűrővizsgálatok, a gyógyászati ellátás, a rehabilitációs szolgáltatás igénybevétele, az orvosszakértői vizsgálatra történő berendelés. Szintén jár a költségtérítés tételes elszámolás alá eső hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő biztosítottnak a gyógyszer átvétele céljából az ellátó centrumokban történő megjelenése esetén.

Igényléskor a betegnek a vizsgálat, szolgáltatás helyén mindenképp kérnie kell annak rögzítését, melynek megtörténtéről az egészségügyi szolgáltató az ambuláns lapon, zárójelentésen vagy egyéb dokumentumon tájékoztató szöveget köteles elhelyezni. A beteg ezt követően nyújthatja be kérelmét személyesen, postai vagy elektronikus úton a lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalhoz. Fontos, hogy az igény csak e kérelem beadásával válik érvényessé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában