Friss levelek a szendvicsbe

2024.03.02. 18:00

Medvehagymaszezon – Kétszer öt fontos szabály, hogy a túrázó és a természet is túlélje

A bakonyi medvehagyma a tavaszias február következtében előbújt a földből. Így hamarosan kezdődik a térség erdőiben a medvehagymaszezon. Indulnak a túrák, melyeken együtt szednek élénkzöld hajtásokat a kirándulók, és a friss levelek belekerülnek szendvicseikbe. Összegyűjtöttük az erre vonatkozó kétszer öt szabályt, amit érdemes betartani, hogy a túrázó és a természet is túlélje a medvehagymázást.

Rimányi Zita

1., Hol szedhető a medvehagyma?

Az árnyas erdőket kedveli, de csak állami erdőkben, nem védett területeken szedhető. Arról, hogy ezek hol vannak, az interneten, az erdőgazdaságok felületein lehet tájékozódni.

Kezdődik a medvehagymaszezon: Medvehagymatúrára indulhatnak az érdeklődők március 9-én, szombaton 10 órakor Bakonynánáról Alsóperére Vaskó Brigitta vezetésével
Forrás: Szelfi Off Túrák

2., Mennyit lehet szedni?

Naponta fejenként 2 kilogramm a megengedett mennyiség, kizárólag otthoni felhasználásra. (Más célokra, nagyobb mennyiségekre engedélyt kell kérni.)

3., Hogyan szabad szedni a medvehagymát?

Egy tőről nem szabad az összes levelet leszedni, mert a növény nem tud megfelelően regenerálódni. Ne tépjük ki tövestől, hagymástól az egész növényt! Gyűjtés közben ügyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb kárt okozzuk az ökoszisztémának! Ne tapossunk le feleslegesen növényeket és ne zajongjunk!

4., Mikor érdemes szedni a medvehagyma levelét?

Mielőtt elkezd virágozni a növény, mert addig több a számunkra kedvező anyag a leveleiben. Virágai kicsik, fehérek, csillag alakúak, csokorban helyezkednek el.

5., Mire kell a legjobban figyelni a medvehagymaszezonban?

A medvehagyma nagyon hasonlít a gyöngyvirágra. Ám míg a medvehagyma fogyasztásának számos előnye, jótékony hatása van, a gyöngyvirág erősen mérgező.

Tavaly március 5-én járt veszprémi olvasónk, Mészöly János a Gerence pataknál Pénzesgyőr közelében, a Bányász-forrásnál, ott akkor kezdtek kibújni a földből a medvehagyma zöld hajtásai

Hogyan ismerhető fel a medvehagyma?

1. A medvehagyma levelének megdörzsölve erős fokhagymaillata van. A gyöngyvirág levele szagtalan.

2. A medvehagyma előbb hajt ki, mint a gyöngyvirág, ezért ha a medvehagymát a virágzása szezonja előtt szedjük, akkor kicsi az esélye, hogy véletlenül gyöngyvirág levelét tépjük le.

3. A medvehagyma levelének színe fényes, csillogó élénkzöld, fonákja hamvas, matt árnyalatú. A gyöngyvirágnál ez épp fordítva van.

4. A medvehagymának hagymája van a föld alatti részén, a gyöngyvirágnak nincs.

5. A medvehagyma levele kihajtáskor lapos, a gyöngyvirágé hengeresen összetekeredve hajt ki. A medvehagyma levele hosszúkásabb, kihegyesedő, a gyöngyvirág levele szélesebb.

+1. Mibe kerülhet medvehagyma?

A friss levelek belekerülhetnek a szendvicsbe, különféle salátákba, fűszervajakba, levesekbe, szószokba. Bele lehet sütni a medvehagymát pogácsába, különféle tésztákba. Készülhet belőle pesto, szendvicskrém.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában