Hagyományőrzés és ünnep

2024.04.02. 07:00

Ukrán nyelvű húsvéti mise és kosárszentelés Veszprémben

A Veszprémi Érseki Főiskola kápolnájában idén újra, immár 2022 óta a harmadik alkalommal szervezett görögkatolikus húsvéti misét és kosárszentelést a Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület és a Máltai Szeretetszolgálat veszprémi szervezete a városban dolgozó és már itt letelepedett hívő ukrán családoknak.

Jákói Bernadett

A visivankában (tradicionális hímzett ingben, blúzban) érkező hívő családok, kisgyerekek fontosnak tartották az ünnep mondanivalóját, sőt, idén már a magyar katolikus húsvéti ünnepkörben misézett a csaknem hetven tagot számláló görögkatolikus hívőkör.   

A hagyományosan, immár harmadik alkalommal tartott ukrán nyelvű húsvéti ceremónián a veszprémi ukrán közösség gyermekei is közreműködtek versekkel, énekekkel
Fotó: Jákói Bernadett

A Volodimir atya és Zsolt Vaszilenko ministráns által celebrált ukrán nyelvű misén a csodás egyházi énekek közreműködői mellett részt vettek a városunkban élő és tanuló ukrán gyerekek is, akik lelkes felkészítőikkel versekkel, énekekkel színesítették az egyházi ceremóniát. Jó volt hallani, hogy már néhányan szépen kezdik beszélni a magyar nyelvet, sőt mi több, magyarul hangzottak el a húsvéti jókívánságok is, „Krisztus feltámadt, valóban feltámadt” üdvözlésekkel. A kosarakban igényesen elkészített nemzeti húsvéti ételek, italok, kalács, pászka, házi sütemények, gyümölcsök vártak az ünnepi felszentelésre, amelyet az Érseki Főiskola parkolójában bonyolítottak le. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában