Mesternek lenni értékrend

2017.11.13. 17:30

Mesterokleveleket adtak át a kamarában

A szakmájukban jártas szakemberre sokkal nagyobb szükség van, mint valaha. Mindez a mesteroklevelek átadásakor hangzott el a kamarában.

Tremmer Tamás

Fotó: PESTHY MARTON

A mesterképzés egy régi sikertörténet újjáélesztése Magyarországon, mondta Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a mesteroklevelek átadása kapcsán tartott ünnepségen. Köszöntőjében hozzátette, miközben a monarchia idejében nagyon jó rendszere alakult ki a mesterképzésnek, az 1990-es évekre eljutottunk oda, hogy nem voltak mesteremberek hazánkban. Újra át kellett gondolni, vajon mi lesz a jövő képzésének az alapja, ha nincsenek olyan mesterek, akik képesek egy szakma csínját-bínját átadni a fiataloknak. Magyarország szerencsére arra tett, hogy újra elindultak a mesterképzések, és ezeket egyre szélesebb körben lehet folytatni. Mindennek a folyamatnak a kamara állt az élére.

A kamarai elnök hangsúlyozta, ők azok, akikre a szakképzésben lehet támaszkodni. Szerinte az elmúlt időszak egyik legfontosabb szakképzés-politikai intézkedése az volt, hogy gyakorlati képzés a munkahelyeken csak akkor folytatható, ha mesterember foglalkozik a tanulókkal. Az első időszakban sokan kételkedtek: hogyan lehet ezt teljesíteni. Aztán szerencsére beindult a képzés, egyre nagyobb számban tettek eleget a feltételeknek. Veszprém megyében az elmúlt 10 évben 822-en vettek részt mesterképzésen. Megyénkben ma már 1500-an vannak mesteroklevéllel rendelkezők. A számuk pedig egyre bővül. A hétfői ünnepségen hét szakma képviselői közül 27-en vehették át az oklevelüket.

A friss mesterek nevében Mikóczy Zoltán (pincér) mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott, hogy a szakmájukban jártas szakemberekre ma sokkal nagyobb szükség van, mint valaha. Beszédét egy Snitta idézettel zárta: A tudás csak azé, aki továbbadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!