MTD Hungária Kft.

2017.12.06. 07:05

Önerőből fejlesztenek – Robert T. Moll-lal beszélgettünk

Az MTD-nek az a filozófiája hogy ott gyártunk ahol eladunk. Ha Európára gondolunk akkor a magyarországi üzem nagyon fontos. Többek között erről is beszélt lapunknak a tulajdonos, Robert T. Moll.

Tremmer Tamás

Mintegy 300 millió forintos költséggel új öltözőépületet adtak át a minap az MTD Hungária Kft-nél. Az ünnepségen jelen volt Robert T. Moll tulajdonos, az MTD Worldwide elnök-vezérigazgatója is. A cégvezetőt ennek apropóján kérdeztük.

- Milyen szerepet játszik a cégcsoport életében a nemesvámosi leányvállalat? Mennyire elégedettek a magyar cég teljesítményével?

- Magyarország nagyon fontos az európai működésünkben. Európában ez az egyetlen hely, ahol fűnyírókat, traktorokat és hómarókat gyártunk. Az MTD-nek az a filozófiája hogy ott gyártunk, ahol eladunk. Az Észak-Amerikában gyártott termékeket az Egyesült Államokban adjuk el. Az Európában értékesített termékek nagy része ebből a gyárból származik. Ha európai piacra gondolunk, akkor kijelenthetem, a nemesvámosi üzem kulcsfontosságú.

- Az új üzletpolitika szerint csak pár fajta terméket gyártanak Nemesvámoson. Mennyire vált be ez a koncepció? Esetleg tervezik-e, hogy 1-2 termékkel bővül a termékportfolió?

- Amikor többféle terméket gyártottunk Nemesvámoson, azok egyszerűbbek voltak. Most fűnyírókat, traktorokat gyártunk, amelyek sokkal komplexebb termékek. Ez is az itteni kollektíva munkájának az elismerése, hogy ilyen szintű termékeket kaptak. Azt kell mondjam, a leányvállalat nagyon jól helytáll a gyártásban.

További kategóriákkal nem szeretnénk bővíteni a terméklistát, főleg nem kisebb értékű termékekkel.

Fotó: Pesthy Márton

- Nagyon ritka, hogy valamely cég úgy hajt végre beruházást, hogy ehhez nem kér uniós vagy hazai támogatást. Miért érezték fontosnak, hogy egy ilyen jelentős nem termelő beruházást végrehajtsanak?

- 2013-14-ben, bő egy év alatt 4,5 milliárd forintot költött beruházásra az MTD Hungária Kft. 2014-ben helyeztük üzembe Nemesvámoson az új, 2600 négyzetméteres présüzemünket, amely jelentős kapacitással rendelkezik. Kettő darab 800 tonnás, és négy darab 600 tonnás présgéppel dolgozunk, az itt előállított fűnyírók és traktorok mélyhúzott, préselt alkatrészeit készítjük velük. A megnövekedett gyártás miatt meg kellett dupláznunk a festőkapacitásunkat is. Ezekkel a beruházásokkal sokat javítottunk a termelés hatékonyságán.

Ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy a munkavállalóink részére szép munkakörnyezetet tudjunk biztosítani. Ennek az egyik része az új öltöző épület átadása.

Emlékszem, a nagyapám mindig azt szokta mondani, hogy a versenytársaink meg tudják vásárolni ugyanazokat a gépeket. A munkavállalóink, az embereink azok, akik változást hozhatnak, vagy akik miatt a mi termékeink mások, mint a többieké. Úgy vélem, az egyik fontos és vonzó tulajdonsága egy cégnek, ha az emberekkel rendesen, tisztességesen bánik. Ezt tarjuk szem előtt mi is.

- Terveznek-e további magyarországi beruházásokat?

- Igen, ennek a folyamatnak nincs vége. Most ezt az öltözőt avatjuk, de fröccsöntő gépeket is vásároltunk. Azt tudom mondani, ahogy a termelés, a munkavégzés megköveteli, úgy hajtjuk végre a beruházásokat.

- A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Napló Szerkesztősége által alapított, Az Év Vállalkozása Díjat nagyvállalat kategóriában 2017-ben az MTD Hungária Kft nyerte el. Tulajdonosként mit szól az elismeréshez?

- Ahogy ránézek a serlegre, büszkévé tesz. Büszke vagyok a nemesvámosi kollektívára, ahogy a kollektíva is büszke lehet erre az elismerésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!