Nivegy-völgyi borutak

2018.02.08. 20:54

A pozicionálás lehetőségei a földrajzi árujelzőkkel

Szentantalfán, a Dobosi Pincészetben gyűltek össze a Nivegy-völgyi bortermelők, hogy a termékleírásokról és a földrajzi árujelzőkről beszélgessenek.

Sági Ági

Gál Péter helyettes államtitkár az eredetvédelem jelentőségéről beszélt a Dobosi Pincészetben. Fotó: Sági Ági

Varga Zoltán, a szentantalfai hegyközség elnöke bemutatta a különböző földrajzi árujelző kategóriákban szerepeltethető fajtákat. Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár a térség borainak eredetvédelmi lehetőségeiről beszélt.

Gál Péter helyettes államtitkár az eredetvédelem jelentőségéről beszélt a Dobosi Pincészetben Fotó: Sági Ági

A borvidéken a szűkített fajtakör 2018. augusztus 1-től lesz érvényes, és eddig az időpontig a termékleírások módosítására is lehetőség

nyílik.

- A tét pedig nagy, hiszen a földrajzi névvel lehetőség nyílik a borok megkülönböztetésére. A borvidékeken azt kell eldönteni, hogy a borvidék nevét minden terméken feltüntetik-e, amit az adott földrajzi területen termelnek. Ha így van, akkor nem kellenek komoly névhasználati szabályok. Ezt az utat akkor érdemes választani, ha az adott borvidék nevének használata nem jelent hozzáadott értéket, nem lehet vele drágábban vagy nagyobb mennyiségben bort eladni – mondta el Gál Péter.

A Nivegy-völgyi borászatok számára nem lehet kérdés, hogy az országosan ma még kevéssé ismert területet érdemes feltenni a borászati térképekre, a kérdés az, hogy a Nivegy-völgyi névvel milyen árkategóriájú bort érdemes készíteni. Az árhoz kell szabni egy jól azonosítható borstílust, és ezekhez kell igazítani a termelési szabályokat. Az eredetvédelem akkor működhet jól, ha az azonos földrajzi névvel, például a Nivegy-völgyi megnevezéssel forgalomba hozott borok azonos stílusúak.

- Az eredetvédelmi rendszer akkor jó, ha a különböző nevek egy olyan menüt adnak a gazdáknak, amiből az egyes boraikhoz tudnak neveket válogatni – mondta el a helyettes államtitkár.

Példaként említette, hogy ha van valakinek két hordó olaszrizlingje egy kiváló dűlőből, a Balázs-hegyről, akkor azt érdemes nem dunántúli olaszrizlingként forgalomba hozni, hanem a Balázs-hegyi olaszrizling megnevezés feljebb pozicionálhatja az adott bort. A térség termelői választhatnak a dunántúli, Balatoni, Balaton-melléki, a Balatonfüred-csopaki jelzőkből, vagy ennél jóval szűkebb – Nivegy-völgyi vagy Balázs- hegyi kategóriákat is létrehozhatnak. Az azonos borstílus nem jelent uniformizálást, de olyan egységes stílust, amit a fogyasztó érzékel.

A szabályozás célja, hogy a földrajzi árujelzők használatával a bortermelő közösségek magasabb jövedelemhez jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!