rejtélyes szálak

2018.03.29. 07:30

Érdekes érvek, különös egybeesések: miért drága a tojás?

Ha tojásról van szó, egy ideje már nem az a kérdés, hogy a tyúk volt-e előbb, hanem hogy miért olyan drága.

Sági Zoltán

Mi mozgatja az árakat? Fotó: NA

Mostanára számos hazai és külföldi elemző megállapította: 2018 első negyedévének végére minden olyan kényszerítő körülmény elhárult, ami korábban a tojás árának emelkedését okozta. Mint ifj. Pákozd Attila, a Fejér megyei Pák-To Kft. értékesítési vezetője megerősítette, a multik tőlük már jó ideje az áremelkedés előtti alacsony áron vásárolják föl a tojást – a bolti ár azonban változatlanul magas. Az okokat kerestük. Kezdjük 2015 tavaszánál.

Mi mozgatja az árakat? Fotó: NA

Amikor az Egyesült Államokban madárinfluenzás eseteket észleltek a legnagyobb tojótelepeken, 32 millió tojó megsemmisítéséről döntöttek. Ez az észak-amerikai állomány egytizedét jelentette. Az Európát ellátó nagy német és holland termelők árait az újonnan támadt kereslet fölhajtotta. A 2015 közepén megindult áremelkedés indoklásaként az uniós sajtó két éven át az amerikai keresletnövekedést citálta. Miközben egy kiscsirkéből nagyjából 20-30 hét alatt lesz tojó...

A tojás uniós ára 2017 első felében is épp lassan emelkedett – amikor júliusban kirobbant a Fipronil-botrány. A Fipronil egy széles spektrumú rovarirtó, amelyet az uniós rendelkezések szerint tilos élelmiszeripari célokra tenyésztett állatokon alkalmazni. Egy belga tojásfeldolgozó kisvállalat a saját laborjában, rutinvizsgálat során azonban Fipronil jelenlétét mutatta ki a beérkező mintában. Az ezt követő, több országban lefolytatott vizsgálatok eredményeképpen belga, holland és német tojótelepek állományait semmisítették meg, az árak pedig az egekbe szöktek. Mármint Magyarországon – ugyanis a nálunk is forgalmazó német láncok otthoni polcain a 10 tojásos dobozár változatlan maradt. Balszerencsés esetek különös sora, gondolhatnánk -, ám ideje ezen a ponton egy pillantást vetni Ukrajnára, ahol felépült egy EU-kompatibilis agrárbirodalom, az AvangardCo, többek között német befektetők pénzén, amelynek méretei lenyűgözőek. Hogy mást ne említsünk, egészen véletlenül éppen tojástermelés terén a nemzetközi statisztikák már most a világ harmadik legnagyobb előállítójaként említik. A cég honlapján pedig a 34 éves Natalia Vasziliuk örömmel tájékoztatja a látogatókat, hogy az AvangardCo, Brüsszel friss döntésének köszönhetően, 2018. február 28-tól vámmentesen exportálhat tojást az EU területére. Kezdésként 1,8 milliárd darabra gondoltak. A Baromfi Termék Tanács tojáságazati vezetése tőlünk tudta meg a márciusi szállításra vonatkozó terveket...

Azt hiszem, kijelenthető: az unió tojáspiacát készakarva sem lehetett volna jobban előkészíteni az új szereplő lehengerlő antréjához. De mi lesz a többiekkel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!