Pápa

2018.05.25. 15:42

Hivatalos formába öntötték az együttműködési megállapodást

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai partnereinek bővítése céljából együttműködési megállapodást írt alá a növényvédőszer-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő Magyar Növényvédelmi Szövetséggel (Nsz) pénteken a Városi Sportcsarnokban.

Laskovics Márió

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, kiemelt feladatuk az aktuális szakmai problémák kezelése, és ebbe a növényvédelem is beletartozik. Elképzelésük szerint az NSz-szel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával, valamint az agrárminisztériummal közös munkacsoportot hoznak létre, így erősebb lehet a hazai érdekképviselet az Európai Bizottságnál, például a növényvédő szerek kivonásának kérdésében. Az Európai Unió döntése nyomán sok esetben ismert, jól bevált szereket vezettek ki a piacról, alternatív megoldások pedig vagy nem léteznek, vagy magasabb környezetkárosító hatással bírnak.

Hangsúlyozta a növényi kiskultúrák védelmét. Ezek engedélyeztetése sokszor költséges, hosszadalmas a forgalmazóknak. A gazdálkodók nem egy esetben az illegális megoldások felé kénytelenek nyitni, a fekete technológia azonban komoly kockázattal – büntetéssel, a termés megsemmisítésével – járhat. A hamisítások megelőzése érdekében a NAK a jogszabályi retorzió szigorítását üdvözölné. Szólt a méhek beporzási jelentőségéről, ezért a méhészekkel is jó partnerségre törekednek.

Kovács Gyula elnök az NSz-t bemutatva elmondta, az innovatív gyártók kezdeményezésére, európai mintára jött létre. Kiemelte a csomagolóanyagok újrahasznosítását, valamint a folyamatos fejlesztést. Megjegyezte, a két szervezet régóta jó kapcsolatot ápol, eddigi együttműködésüket hivatalos formába önti a szerződés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!