Májusban várhatóan rekordokat dönt majd a turizmus

2018.05.17. 07:00

Szeretnék, ha kevesebb baleset történne a Balatonon

Sági Ági

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Kft. vezérigazgatója és Fekete Tamás, a Balatoni Turisztikai Szövetség alelnöke Fotó: Sági Ági

Megtartotta soros ülését a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT). Az ülésen a régió fejlesztéseit értékelték, illetve a partnerszervezetek számoltak be tevékenységükről, a fejlesztési célokról.

Molnár Gábor, a BFT tevékenységéhez kapcsolódó szakmai munkaszervezet, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt az operatív programok előrehaladásáról, majd Fekete Tamás, a Balatoni Turisztikai Szövetség alelnöke ismertette a szervezet programjait.

- Május 27-éig még zajlik a tavaszi Nyitott Balaton programsorozat. Ebben 250 vállalkozás 150 rendezvénynyel vesz részt. A májusi számok, köszönhetően a programoknak, a hosszú hétvégéknek és a kedvező időjárásnak, rekordokat fognak dönteni a turisztikai területeken. Jövő héten pedig a Balaton fagyija marketingkampányban is eredményt hirdetünk – mondta el Fekete Tamás.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft. vezérigazgatója az ülésen elmondta, hogy a horgászturizmus további fejlesztését nehezíti, hogy kevés a szabad, horgászható partszakasz, így a nyílt vízi horgászatot lehetne fejleszteni, amihez további csónakkikötőkre lenne szükség. A vezérigazgató javasolta a viharjelzés szolgáltatásának meghosszabbítását is.

Idén a BFT elindítja a Mentőöv névre keresztelt vízbiztonsági prevenciós programját, melynek szakmai konzultációját május végén tartják majd. Döntöttek a rendezvények támogatásáról is, de a határozatok addig nem léphetnek életbe, ameddig a fejlesztési forrásokról a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal a BFT nem kötötte meg a szerződését.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Kft. vezérigazgatója és Fekete Tamás, a Balatoni Turisztikai Szövetség alelnöke Fotó: Sági Ági

Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági tanácsnoka elmondta, hogy a horgászok gyakran felkészületlenségük miatt kerülnek bajba a Balatonon, aminek elkerüléséért a horgászszervezetek prevenciós felvilágosító munkával sokat tehetnek.

Könczölné Egerszegi Zita környezetvédelmi programigazgató a nemzetközi projektben megvalósuló balatoni ökomúzeumról tájékoztatott, mely nem egy épület vagy egy hely, hanem a tájegység jellemzőit, hagyományos gazdálkodási formáit, népszokásait, a térség identitását megfogalmazó gyűjtemény. Az ökomúzeum kialakítása, tervezése elindult az elmúlt hónapokban. sag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!