Csökkenő termőföldforgalom

2018.06.24. 08:00

Jó befektetés a szántó – A visszaesés miatt az árak tovább emelkednek

A 2015 őszén meghirdetett Földet a gazdáknak nevű program egy évvel későbbi megszűnése látványos forgalmi visszaesést okozott 2017-ben a termőföldpiacon – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld-értéktérképből.

Polgár Bettina

A 70 százalékos csökkenés mellett azonban az árak továbbra is emelkednek, tavaly országosan hatszázalékos volt a drágulás. A bő évtizede tartó folyamatos értéknövekedéssel a termőföld az ingatlanpiac egyértelműen stabil befektetést hozó szegmense.

– A termőföld árát tekintve tavaly óta újra Békés megye a legdrágább 1,678 millió forintos hektárárral. 2017-ben öt megye átlagos hektár-ára maradt egymillió forint alatt: Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Heves és a tavaly ideiglenesen már e szint felett levő Somogy. A legolcsóbb Nógrád megye átlag-ára, alig 700 ezer forint hektáronként. A termőföld-árak emelkedő üteme lényegében másfél évtizede töretlen – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Az árak továbbra is emelkednek, tavaly országosan hatszázalékos volt a drágulás Infografika: OTP Termőföld-értéktérkép

Művelési áganként külön is érdemes megvizsgálni az árak alakulását. A 2016-os év során a földárveréseken „főszereplő” szántóterületek átlagára tavaly is jelentősen, közel 10 százalékkal nőtt. A kert és gyümölcsös, az erdő és fásított területek, valamint a gyepek esetében három és hat százalék közötti mértékben nőttek az árak, míg – a 2016-os csökkenés után – leginkább a szőlőterületek drágultak, nagyjából 15 százalékkal.

A termőföldpiac – a földárverések 2016-os őszi megszűnését követően – tavaly látványosan szűkült. A megelőző évi 56 ezerről 2017-ben 39 ezerre, azaz 31 százalékkal csökkent az adásvételek száma.

A tranzakciószám Zala megye kivételével (ahol nyolc- százalékos növekedés ment végbe) mindenhol csökkent, Jász-Nagykun-Szolnok megyében például 62 százalékkal, de a legkisebb visszaesést elkönyvelő Nógrádban is 19 százalékkal.

– Érdekes a lakáspiaccal összevetni, hogy amennyiben egyszerűen értéknövelő befektetésként vizsgáljuk, melyik szegmens hogyan teljesített az elmúlt években.

Egy hektár 2010-ben vásárolt termőföld összességében átlagosan bőven kétszeresére (125 százalékkal) növelte értékét 2017-re. Ugyanezen idő alatt egy átlaglakás körülbelül egyharmadával (30 százalékkal) drágult. Nincs okunk tehát feltételezni, hogy a közeli jövőben megállna hazánkban a termőföldek árának emelkedése, ami így továbbra is biztos befektetés maradhat – emelte ki Szabó István, az OTP agrár ügyvezető igazgatóhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!